Otomotiv sektöründe işvereni temsil eden Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası'na (MESS) bağlı Oyak Renault, ardından Tofaş ve bazı yan sanayi şirketlerinde 2014-2017 dönemine ait daha önce imzalanan sözleşme koşullarının iyileştirilmesi amacı ile geçen hafta başlatılan işyerini terketme ve toplu iş bırakma eylemleri sürerken, Ford Otosan da parça tedarikinde yaşanan sorun nedeniyle üretime geçici olarak ara verdi.
Türk Metal ile MESS arasında 2014-2017 dönemine ait toplu sözleşme sekiz ay önce kabul edilmişti; ancak işçiler yine Türk Metal'in örgütlü olduğu Bosch Fren Sistemleri işçileri için Aralık sonunda yapılan sözleşmenin koşullarının daha iyi olduğu gerekçesiyle kendi sözleşmelerinin koşullarında iyileşme talep ediyorlar.
Tofaş ve Oyak Renault'un geçen haftaki açıklamalarının ardından Ford Otosan da bu sabah KAP'a yaptığı açıklamada, "Bursa ilinde otomotiv yan sanayinde faaliyet gösteren bazı şirketlerde gerçekleşen işçi eylemleri Kocaeli'nde yer alan Gölcük ve Yeniköy fabrikalarımızın parça ikmalinde kesintiye yol açmıştır. Yaşanan parça tedarik problemi sebebiyle, Gölcük ve Yeniköy fabrikalarımızda üretim faaliyetlerine 20 Mayıs 2015 Çarşamba gününden itibaren geçici süreyle ara verilmiştir" dedi.
Açıklamada parça ikmal problemi çözüldüğünde üretimin tekrar başlayacağı belirtildi.
"Parça tedarik problemi çözüldüğünde, yıllık üretim planı kaybı telafi etmek amacıyla tekrar revize edilecektir" denilen açıklamada, bu aşamada şirket satışları üzerinde herhangi bir etkinin beklenmediği kaydedildi.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, BloombergHT'de yaptığı açıklamada, sorunun şirketlerin ve sendikaların uzlaşması ile çözülmesi gerektiğini ancak eylemlerin zamanlamasının manidar olduğunu belirterek, ilgili bakanların tüm taraflar ile görüştüğünü söyledi. Babacan, önümüzdeki günlerde sorunun çözüleceğini umduğunu söyledi.
MESS'den bu sabah yapılan açıklamada, "Bursa'da kurulu bulunan sendikamıza üye bazı otomotiv ana ve yan sanayi işyerlerinde başlatılan işyerini terk etmeme ve topluca iş bırakma şeklindeki yasadışı eylemler maalesef katlanılamaz boyutlara ulaşmıştır. Üye işletmelerimizi kapsayan 2014-2017 dönemi MESS Grup Toplu İş Sözleşmeleri, birkaç ay gibi kısa bir süre önce üç yıl için imza altına alınmıştır. Bu tür eylemler yoluyla üç yıllık süre için bağlayıcılığı olan Grup Toplu İş Sözleşmesi şartlarına yönelik haksız taleplerde bulunulmaması gerekir" denildi.
Açıklamada, yapılmakta olan eylemin Türk otomotiv endüstrisinin uluslararası piyasalardaki itibarına ve rekabet gücüne zarar verdiğine dikkat çekilerek, "Ülke ihracatı ve ekonomisi olumsuz yönde etkilenmektedir. Bu durumun devamı halinde karşılaşılacak sipariş iptalleri ve pazar kaybı işletmelere olduğu kadar istihdama da zarar verecektir. Ayrıca bu süreçte yaşananların işletmelerde derin yaralar açmasından endişe etmekteyiz" denildi ve eylemlerin yasadışı olduğu vurgulanılarak eylemlerin sona ermesi çağrısında bulundu.
Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) de dün yaptığı açıklamada, eylemlerin sanayiye zarar verdiğine dikkat çekerek, eylemlerin durması çağrısında bulundu.
"Halen devam eden eylemler sebebiyle, ülkemizin ihracat ve Ar-Ge lideri otomotiv sanayimiz üretimi durdurmak zorunda kalmış, taahhüt ettiği siparişleri karşılayamaz duruma gelmiş ve uluslararası pazarlarda zor durumda kalmıştır" denilen OSD açıklaması, şöyle devam etti:
"Mevcut eylemlerin devam etmesi durumunda, sanayimiz çok zor bir durumda kalacak, pazar ve sipariş kayıpları sebebiyle faaliyetlerinde azalma, dolayısıyla istihdam kaybı kaçınılmaz olacaktır. Bu durum ayrıca ülkemizde yeni yatırım düşünen mevcut ve potansiyel uluslararası yatırımcıları bu kararlarını yeniden düşünmeye yöneltecektir."
Yetkili işçi sendikası Türk Metal'den de konu ile ilgili olarak bugün bir basın açıklaması yapılması bekleniyor.