Pakistan sonunda IMF ile anlaştı

IMF Pakistan ile 3 milyar dolarlık ön anlaşmaya vardı.

Pakistan, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile sarsılan ekonomisini istikrara kavuşturmaya ve ülkede milyonlarca kişiyi uçurumun kenarına getiren krizden çıkarmaya yardımcı olabilecek yaklaşık 3 milyar dolar değerinde bir ön anlaşmaya vardı.

Anlaşmanın yürürlüğe girmesi Temmuz ortasına kadar değerlendirmesi beklenen IMF yönetim kurulunun onayına tabi.

Aylardır sürüncemede kalan anlaşmanın imzalanması ile geçtiğimiz yıl büyümenin durması ve enflasyonun yükselmesinin ardından 220 milyonluk ülkeye, kreditörlerden ek finansman sağlayıp, temerrüt riskini azaltacak.

IMF'den yapılan açıklamada, "Yeni Stand-by Düzenlemesi (SBA), önümüzdeki dönemde çok taraflı ve iki taraflı ortakların mali desteği için bir politika çıpası ve bir çerçeve sağlayacaktır" denildi.

Pakistan'ın geçtiğimiz yıl yaşadığı sel felaketi, milyonlarca insanın ekonomik sefaletini daha da arttırmış, yoksulluğu artırmış ve birçoğunu gıda, yakıt ve ilaç gibi temel ihtiyaç maddelerini karşılayamaz hale getirmişti.

Krediyi temin etme çabaları, eski Başbakan İmran Han'ın yolsuzluk suçlamasıyla tutuklanıp ölümcül protestolara yol açmasının ardından bu yılın başlarında ülkenin büyük bölümünü saran siyasi kargaşa nedeniyle daha da karmaşık hale gelmişti.

Han, ekonomik kötü yönetim de dahil olmak üzere çok sayıda kötü yönetim suçlamasının ardından geçen yıl yapılan güvensizlik oylamasında iktidardan indirilmişti.

Pakistan'da ezici yoksulluk birçok kişiyi ülkeden kaçmaya iterken, yaygın açlık ve artan fiyatlar stres, endişe ve umutsuzluğa neden oldu. Kötü şartlar sadece yoksulları etkilemedi. Bazı orta sınıf vatandaşlar, temel ihtiyaç maddelerinin satın alınamaz hale gelmesi nedeniyle sadakaya başvurmak zorunda kaldı.

Pakistanlı yetkililer kurtarma paketi öncesinde vergileri arttırmak ve harcamaları kısmak gibi adımlar attı.

Öte yandan ülkenin IMF ile çalkantılı bir geçmişi var. Mevcut kredi programı 2019'da başladı ancak yapılacak ödemeler ülkenin bazı gerekliliklerini yerine getirememesi nedeniyle defalarca durduruldu.

Uzmanlar, anlaşmadan kaynak sağlanmaması halinde Pakistan'ın azalan döviz rezervleri nedeniyle temerrüde düşme riski taşıdığı uyarısında bulunmuştu.