Noorcm Günlük bülteninde Euro/Dolar paritesine dair şu değerlendirmeler yer aldı
Yunanistan’ın IMF’ye olan borcunu ödeyememesi sonrası gelişmeler parite üzerinde etkili olmaya devam ederken, parite gün boyunca ABD’den gelen verilerin güçlendirdiği dolar etkisiyle satıcılı bir seyir izledi. İmalat PMI Haziran ayında Almanya’da 51.9, Euro Bölgesinde ise 52.5 ile beklentileri karşıladı. ABD Haziran ADP Özel İstihdam Değişimi 237bin ile beklentileri aşarken, İmalat PMI 53.6’ya yükseldi. ABD ISM İmalat Endeksi ise Haziran ayında 53.5’e yükselerek beklentilerin üzerine çıktı. İlk etapta tespitlerimiz doğrultusunda 1.11-1.1080 kademelerini test eden parite, beklentilerden iyi gelen ABD ADP Özel istihdam değişimi ve PMI verileri sonrası düşüşünü derinleştirerek 1.1040 seviyesine taşıdı. 1.10 seviyesi için yeterli potansiyelin oluşmamasıyla gelişmeleri yatay fiyatlandıran parite, gün sonu kapanışını 1.1050 seviyesinde gerçekleştirdi.
Bugün Euro Bölgesi Mayıs ÜFE, ABD Haziran Tarım dışı İstihdam ve İşsizlik Oranı, ABD Haftalık İşsizlik Başvuruları, ABD Haziran ISM New York Endeksi ve ABD Mayıs Fabrika Siparişleri önemle takip edilmelidir. Hafta başından bu yana Yunanistan gelişmeleri ile ağırlıklı olarak fiyatlanan piyasalar dünden itibaren daha veri odaklı fiyatlamalar ile yön aramaya başladılar. Veri etkisi piyasadaki dolar eğilimini tespitlerimiz doğrultusunda tekrar artırmaya başlarken, pariteni bir kez daha 1.1100 seviyesinin altına sarkmasına neden oldu. Dolar endeksinin 96 seviyesinin üzerine sıçramasına paralel güne aşağı yönlü baskılayarak başlayan parite yakın desteklerini çalıştırmasının ardından tekrar 1.1050 seviyelerinde denge oluşturmaya çalışıyor. Zaman zaman yakın desteklerinden kısa tepkilerle yönünü yukarı çevirmeye çalışacak olan paritede bugün gün boyu dolar etkisinin daha çok hissedileceğini düşünüyoruz. Bu etki ile Euro lehine olası toparlanmalar kısıtlı kalırken, parite dolardaki güçlenmenin etkisini artırması ile daha alt kademeleri de çalıştırabilecektir. Baskının arttığı durumlarda özellikle 1.10 kademesi aşağı yönde zorlanacak ancak olası sarkmalara rağmen bu kademe kritik istihdam verisi öncesi tutunmaya devam edecektir. Paritenin veriyi 1.1050 – 1.1030 kademelerine yakın karşılaması muhtemel görünüyor.
Verinin beklentilerden iyi gelmesi dolar yönlü olan piyasayı daha da domine edecek ve paritede düşüşü 1.10 seviyesinin altına doğru genişletebilecektir. Bu yönlü gelişmelerde 1.090 kademeleri aşağı yönde çalışırken piyasa tekrar bu seviyelerde dip oluşturmaya çalışacaktır. Beklentimiz iyi veride artacak dolar baskısına rağmen paritenin 1.090 kademelerinde tutunarak günü tamamlaması yönünde olacaktır. Düşüşün derinleştiği durumlarda ise 1.080 ve daha altındaki seviyelerde kademeli olarak hedeflenebilir. Kötü veri ise dolarda tekrar gerilemeye neden olacağından piyasa bir kez daha yönünü yukarı çevirecek ve 1.12 kademelerine doğru sert tırmanış gerçekleştirebilecektir. Bu yönlü gelişmeler sonucunda ise paritenin 1.12 seviyelerinde dengelenerek günü tamamlamasını bekleriz.
Bugün daha veri odaklı ve gelecek sonuçlar doğrultusunda yön tayin edecek bir piyasa oluşmasını bekliyoruz. Ancak Yunanistan’a dair gelişmelerde fiyatlamalar üzerindeki etkisini sürdürmeye devam edecektir. Haliyle gelişmeler dikkatle izlenirken, piyasanın vereceği günlük fırsatlarda stoplu çalışmak kaydıyla değerlendirilebilir. Gelişmelere paralel fiyatlarda oluşabilecek ani sapma ya da olası kırılma ihtimallerinde tedbirli davranılmalı ve piyasa yönünde kalınmaya özen gösterilmelidir. |
Destek: 1.1050/1.1030/1.1000/1.0970/1.0940/1.0900 |
Direnç: 1.1080/1.1100/1.1130/1.1160/1.1180/1.1200 |