Un tüketiminden yüzde 5 pay alan perakende sektörü, koronavirüs salgını sonrası payını 2 kattan fazla artırdı. Marketlerde satılan un miktarı 500 bin tondan 1 milyon tona çıktı.
Koronavrüs salgını durdurabilmek için alınan önlemler kapsamında ‘Evde kal’ çağrısına uyan vatandaşlar, evde ekmek, pasta, börek yapımına yöneldi. Bu da un tüketiminde perakendenin payını iki kattan fazla artırdı. Metro Market’ten alınan bilgilere göre Türkiye’de 10 Mart tarihi itibarıyla mağazalarda gerçekleşen un satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre 3.5 kat arttı. Bu artışlar ile birlikte un sanayiinde perakendenin payı yüzde 5’den yüzde 12’ye çıkarak 1 milyon tonun üzerine çıktı. Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Başkanı Eren Günhan Ulusoy, restoran ve kafelerin kapanmasının ardından un tüketiminde yaşanan düşüşün, perakende un satışındaki artışla dengelendiğini belirterek, “Perakendenin toplam un tüketimindeki payı geçen yıl 500 bin tonun biraz üze
rindeydi. Toplam un tüketimde bir değişim henüz gözlenmezken, talepte perakende tarafına doğru bir kayış oldu. Bu kayış ile un tüketiminde perakendenin payı en az ikiye katlandı ve yüzde 5’ten yüzde 10-12’lere çıktı. Ancak ilerleyen zamanda bunun düşme eğilimiyle yüzde 7-8’lere gerileyeceğini düşünüyoruz” dedi.
Ulusoy’un verdiği bilgilere göre Türkiye un sanayiinin yıllık 30 milyon ton un üretim kapasitesi bulunuyor ve bu kapasitenin yaklaşık yarısını kullanıyor. Atıl kapasitenin bu süreçte önemli bir sigorta olduğuna dikkat Çeken Ulusoy, “Üretim kanalında hiçbir problemle karşılaşılmayacağını belirtmek istiyoruz. Türkiye’de ilk vakanın görülmesinden sonra, sadece perakende de değil, toptan ve fırın kanalında da yoğun bir talep gerçekleşti. Mart ayının son yarısında gelen bu ani talebi karşılamak için sanayicilerimiz üretimlerini hemen artırdılar. Bu dönemde kapasite kullanımımız yüzde 85’lere ulaştı. Şimdi tüketici tarafındaki stoklar oldukça güçlendiği için talebin bir miktar yavaşladığını görüyoruz.