Petrol fiyatları Çin baskısı altında haftaya zayıf başladı

Petrol fiyatları Çin talebine ilişkin endişeler ve Ortadoğu görüşmelerine odaklanma nedeniyle geriledi.

En büyük petrol ithalatçısı Çin'de talebin zayıflayacağı korkusu piyasa duyarlılığını zayıflatırken, yatırımcıların arz risklerini azaltabilecek Orta Doğu'daki ateşkes görüşmelerinin ilerlemesine odaklanmasıyla Pazartesi günü erken Asya ticaretinde petrol fiyatları geriledi.

Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,2 düşerek varil başına 79,55 $ oldu. ABD West Texas Intermediate vadeli ham petrol kontratları %0,2 düşüşle varil başına 76,52 dolara geriledi.

Her iki gösterge de geçen Cuma günü yatırımcıların Çin'den gelen talep artışı beklentilerini azaltmasıyla yaklaşık %2 düştü, ancak geçen hafta ABD'de enflasyonun ılımlı seyrettiğini ve perakende harcamaların güçlü olduğunu gösteren bir dizi verinin ardından haftayı bir önceki haftaya göre büyük ölçüde değişmeden kapattı.

Nissan Securities'in bir birimi olan NS Trading'in başkanı Hiroyuki Kikukawa, "Çin'deki yavaş talebe ilişkin kalıcı endişeler satışlara yol açtı" dedi ve bir başka faktörün de ABD'de en yoğun sürüş sezonunun sonuna yaklaşılması olduğunu ekledi.

Kikukawa şöyle devam etti:

"Yine de, Orta Doğu'daki gerilimler ve Rusya-Ukrayna savaşının tırmanması, arz riskleri oluşturuyor ve piyasayı destekliyor"

Perşembe günü Çin'den gelen veriler, yeni konut fiyatlarının son dokuz yılın en hızlı düşüşü, sanayi üretiminin yavaşlaması ve işsizliğin artmasıyla ekonomisinin Temmuz ayında ivme kaybettiğini gösterdi. Bu durum, tüccarlar arasında, rafinerilerin geçen ay düşük yakıt talebi nedeniyle ham petrol işleme oranlarını keskin bir şekilde düşürdüğü Çin'den gelen talepteki düşüşe ilişkin endişeleri artırdı.

Bu arada ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Pazar günü Gazze'de ateşkes sağlanması için bir başka Orta Doğu turu kapsamında Tel Aviv'e geldi, ancak Hamas İsrail'i Blinken'in çabalarını baltalamakla suçladı. Arabulucu ülkeler Katar, ABD ve Mısır aylardır süren görüşmelerde bir anlaşmaya varmak için aralarındaki farklılıkları gidermeyi başaramadı ve Pazar günü Gazze'de şiddet olayları hız kesmeden devam etti.