Petrol fiyatları düşüşe geçti, arz kesintisi ihtimali riski tırmandırıyor

Petrol geriledi ancak Ortadoğu'da arz kesintisi olasılığı nedeniyle haftalık yükselişini sürdürüyor.

Petrol bir önceki günkü yükselişin ardından Cuma günü geriledi, ancak yatırımcılar kasırga hasarının ABD talebi üzerindeki etkisini İsrail'in İran petrol sahalarına saldırması halinde yaşanabilecek geniş çaplı arz kesintisine karşı tartarken fiyatlar üst üste ikinci haftalık kazancını elde etmeye hazırlanıyor.

Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,4 düşerek varil başına 79,11 dolara geriledi. ABD West Texas Intermediate ham petrol vadeli işlemleri %0,3 düşüşle varil başına 75,64 dolara geriledi.

IG'de piyasa stratejisti olan Yeap Jun Rong, "Petrol fiyatları, jeopolitik risklerin toparlanmayı körüklemesiyle haftalık bazda yükselişini sürdürüyor" dedi.

Ancak Rong, yüksek ham petrol stokları ve ABD Merkez Bankası Fed'in faiz oranlarını muhtemelen daha kademeli olarak gevşetmesi konusundaki çekincelerin son ralliyi beklemeye aldığını da sözlerine ekledi.

Amerika Birleşik Devletleri'nde Milton Kasırgası, Florida'da yıkıma yol açtıktan sonra Perşembe günü Atlantik Okyanusu'na girdi, en az 10 kişinin ölümüne ve milyonlarca kişinin elektriksiz kalmasına neden oldu. Bu yıkım, dünyanın en büyük petrol üreticisi ve tüketicisi olan ABD'nin bazı bölgelerinde yakıt tüketimini azaltabilir.

Nissan Securities'in bir birimi olan NS Trading'in başkanı Hiroyuki Kikukawa, "Yatırımcılar kasırga hasarının ABD ekonomisini ve yakıt talebini nasıl etkileyebileceğini değerlendiriyor" dedi ve ekledi: "Petrol fiyatlarının mevcut 200 günlük ortalama seviyelerde seyretmesi muhtemel, zira temel endişe İsrail'in İran petrol tesislerine misilleme yapıp yapmayacağı."

Brent için 200 günlük ortalama varil başına 81,68 dolar ve WTI için 77,36 dolar seviyesinde. Ham petrol fiyatları, İran'ın 1 Ekim'de İsrail'e 180'den fazla füze fırlatmasının ardından bu ay yükseldi ve İran petrol tesislerine karşı misilleme olasılığını artırdı.

İsrail henüz bir karşılık vermedi ve ham petrol fiyatları gevşeyerek hafta boyunca nispeten yatay seyretti. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ise İran'a yönelik herhangi bir saldırının "ölümcül, kesin ve şaşırtıcı" olacağını söyledi.

İran, Lübnan'daki Hizbullah, Gazze'deki Hamas ve Yemen'deki Husiler de dahil olmak üzere İsrail'e karşı savaşan çeşitli grupları destekliyor. Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Perşembe gecesi Beyrut'un merkezine düzenlediği saldırılarda 22 kişinin öldüğünü ve en az 117 kişinin yaralandığını açıkladı. Lübnanlı güvenlik kaynakları saldırılarda Hizbullah'tan en az bir üst düzey ismin de hedef alındığını söyledi.

Körfez ülkelerinden üç kaynağın Reuters'a verdiği bilgiye göre Körfez ülkeleri, çatışmanın tırmanması halinde kendi petrol tesislerinin Tahran'ın vekillerinin ateşi altında kalabileceği endişesiyle İsrail'in İran'ın petrol tesislerine saldırmasını engellemek için Washington'da lobi faaliyetleri yürütüyor.

Arz tarafında ise Libya Ulusal Petrol Şirketi (NOC) Perşembe günü yaptığı açıklamada üretimin ülkenin merkez bankası krizinden önceki seviyelere yaklaştığını ve günlük 1,22 milyon varile ulaştığını söyledi.