Petrol fiyatları faiz indirimi beklentisi ve Orta Doğu'daki gelişmelerle yükseliyor

Petrol, Ortadoğu'da gerginlik endişeleri ve ABD faiz indirimi beklentileriyle tırmanıyor.

Petrol fiyatları, Gazze'deki çatışmaların Orta Doğu'ya sıçramasının bölgesel petrol arzını sekteye uğratabileceği korkusuyla Pazartesi günü kazançlarını artırırken, Fed'in faiz indirimlerine eylülde başlayacağı beklentisi küresel ekonomi ve yakıt talebi görünümünü yükseltti.

Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,5 artışla varil başına 79,39 dolara yükselirken, ABD ham petrol vadeli işlemleri %0,5 artışla varil başına 75,19 dolar oldu.

İsrail ordusu daha büyük bir saldırıyı engellemek için Lübnan'ı yaklaşık 100 jetle vurduğunu açıklarken, 10 ayı aşkın süredir devam eden sınır savaşındaki en büyük çatışmalardan birinde Hizbullah Pazar günü İsrail'e yüzlerce roket ve insansız hava aracı fırlattı.

Çatışma, Gazze'deki çatışmanın Hizbullah'ın destekçisi İran ve İsrail'in başlıca müttefiki ABD'yi de içine alan bölgesel bir yangına dönüşme riski taşıdığı endişelerini arttırdı.

IG analisti Tony Sycamore bir notunda, “İsrail'in Hizbullah'ın yakın bir saldırısını önlemek için hafta sonu Lübnan'a yaptığı önleyici saldırı, (WTI) ham petrolün 80,00 $‘dan önce 77,50 $’a doğru yükselişini sürdürmeye çalıştığı bu sabah daha güçlü bir açılış sağlayacaktır” dedi.

ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'ın faiz indirimlerinin yakın zamanda başlayacağını onaylamasının ardından her iki petrol göstergesi de Cuma günü %2'den fazla değer kazandı.

ANZ analistleri bir notta, “Para politikasının gevşetilmesi beklentisi emtia fiyatlarında yükselişlerin önünü açtı” dedi ve Fed'in aşamalı bir dizi faiz indirimi uygulayacağını beklediklerini ekledi.

Banka, yine de petrol fiyatlarının, büyük ekonomilerdeki zayıf görünümün akaryakıt talebini azaltması nedeniyle geçen hafta düştüğünü ekledi.