Petrol fiyatları faiz indirimi beklentisinin artmasıyla yükselişe geçti

Petrol fiyatları ABD'deki faiz indirimlerinin yakıt talebini artıracağı umuduyla yükseldi.

Petrol fiyatları Perşembe günü, ABD'nin olası faiz indirimlerinin ekonomik faaliyeti ve yakıt tüketimini artıracağı iyimserliğinin desteğiyle yükseldi, ancak küresel talebin yavaşlamasına ilişkin endişeler kazançları sınırladı.

Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,21 artışla varil başına 79,93 $ 'a yükseldi ve önceki günkü kayıplarının bir kısmını telafi etti. ABD West Texas Intermediate ham petrolü 21 sent ya da %0,27 artışla varil başına 77,19 dolara yükseldi.

Her iki gösterge de Çarşamba günü ABD ham petrol stoklarının beklenmedik bir şekilde artması ve Orta Doğu'daki çatışmalara ilişkin endişelerin azalmasıyla %1'den fazla düştü. ABD tüketici fiyatlarının Temmuz ayında ılımlı bir şekilde artması ve enflasyondaki yıllık artışın yaklaşık 3,5 yıldır ilk kez %3'ün altına gerilemesi, Fed'in gelecek ay faiz oranlarını düşüreceği beklentilerini güçlendirdi.

Nomura Securities ekonomisti Yuki Takashima, "Çarşamba günü petrol piyasasının aşırı satılmasıyla Asya ticaretinde bir düzeltme gördük" dedi ve yatırımcıların Fed'in gelecek ay faiz oranlarını düşürmeye başlayabileceğine dair bahis oynadığını sözlerine ekledi.

Takashima, "Yine de, başta Çin olmak üzere küresel talebin durgun olacağına dair endişeler devam ettiği için petrol fiyatlarının ileriye dönük baskı altında kalması bekleniyor" dedi ve WTI'ın Ağustos ayı başlarında 72 $ seviyesine doğru ilerleyeceğini öngördü.

Yatırımcıların İran'ın Filistinli İslamcı grup Hamas'ın liderinin geçen ay öldürülmesine vereceği olası tepkiye ilişkin endişeleri fiyatları daha da destekledi. Üç üst düzey İranlı yetkili, sadece Gazze'de bir ateşkes anlaşmasının İran'ı suikast nedeniyle İsrail'e doğrudan misilleme yapmaktan alıkoyacağını söyledi.

"Jeopolitik risk petrol piyasası üzerinde baskı kurmaya devam ediyor. Hamas'ın siyasi liderinin İran topraklarında öldürülmesinin ardından İran'ın İsrail'e nasıl ve ne şekilde misilleme yapacağı hala belirsiz" diyen ING analistleri Warren Patterson ve Ewa Manthey bir müşteri notunda şu ifadelere yer verdi: "Bu belirsizlik, piyasa katılımcılarının kendilerini önemli bir yükselişten korumak istemesiyle opsiyon alım satım faaliyetlerinin artmasına neden oldu".

ANZ analistleri bir müşteri notunda, petrol stoklarındaki artışların zayıf talep endişelerini artırdığını söyledi.

ABD ham petrol stokları 9 Ağustos'ta sona eren haftada, 2,2 milyon varillik düşüş tahminlerine kıyasla 1,4 milyon varil arttı ve Haziran sonundan bu yana ilk kez artış gösterdi.

Bu haftanın başlarında, Uluslararası Enerji Ajansı, zayıflayan Çin ekonomisinin tüketim üzerindeki etkisini gerekçe göstererek 2025 petrol talebi büyümesi tahminini sınırladı. Bu, OPEC'in 2024 yılı için beklenen talebi benzer nedenlerle düşürmesinin ardından geldi.

Çin'in fabrika üretim artışı Temmuz ayında yavaşlarken, rafineri üretimi dördüncü ayda da düştü.