Petrol fiyatları Fed faiz indirimi görünümüyle yükseldi

Petrol fiyatları Pazartesi günü erken ticarette ABD'nin bu hafta faiz indirimine gideceği beklentileriyle yükseldi, ancak kazançlar zayıf Çin verileri ve devam eden talep endişeleriyle sınırlandı.

Petrol fiyatları üzerindeki baskı etkisini sürdürüyor. Kasım vadeli Brent ham petrol kontratları 3 sent artışla varil başına 71,64 dolar oldu. Ekim vadeli ABD ham petrolü %0,2 artışla varil başına 68,81 dolar oldu.

Phillip Nova kıdemli piyasa analisti Priyanka Sachdeva, “Piyasalar yaklaşan FOMC politika kararlarına odaklanmış durumda ve tüccarlar muhtemelen temkinli kalacaktır” dedi ve Meksika Körfezi'ndeki devre dışı kalan kapasite göz önüne alındığında fiyatların hala bazı arz endişeleri tarafından desteklendiğini sözlerine ekledi.

Bu hafta piyasaya hakim olacak kilit faktör, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 17-18 Eylül'deki toplantısının ardından ne kadar agresif bir faiz indirimi yapacağı. 

CME FedWatch'a göre Fed fon vadeli işlemleri, yatırımcıların ABD merkez bankasının 25 baz puan yerine 50 baz puan indirim yapacağına giderek daha fazla bahis oynadığını gösteriyor.

Düşük faiz oranları borçlanma maliyetini azaltarak ekonomik aktiviteyi ve petrol talebini artırabilir. Bir indirim fiyatlanmış olsa da, belirsizlik 25 baz puanlık mı yoksa 50 baz puanlık bir indirim mi alacağımız yönünde. ING analistleri bir müşteri notunda "50bp'lik bir indirim resesyon korkularını artırabileceğinden petrol için biraz aşağı yönlü olabilir” dedi.

En büyük petrol ithalatçısı olan Çin'de sanayi üretimindeki büyüme Ağustos ayında son beş ayın en düşük seviyesine gerilerken, perakende satışlar ve yeni konut fiyatları daha da zayıfladı. Petrol rafineri üretimi de hayal kırıklığı yaratan yakıt talebi ve zayıf ihracat marjlarının üretimi sınırlaması nedeniyle beşinci ayda da düştü.

ING analistleri, “Talep korkuları spekülatörlerin petrol piyasasına karşı giderek daha fazla düşüş göstermesine neden oldu” dedi ve ICE Brent piyasasında spekülatörlerin ilk kez net kısa alım satım pozisyonları gördüğünü ekledi.

Bu arada ABD doları, Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump'ın Florida'daki golf sahasının dışında ikinci bir suikast girişimi gibi görünen FBI açıklamasının ardından güvende olduğunun ilan edilmesinin ardından sabit kaldı.