Petrol fiyatları haftalık %7 düşüşün ardından yeni haftaya nasıl başladı?

Petrol fiyatları dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin'deki talebe ilişkin endişeler ve Orta Doğu'daki potansiyel arz kesintilerine ilişkin endişelerin hafiflemesiyle geçen hafta %7'den fazla düşüşün ardından Pazartesi günü erken işlemlerde sabit kaldı

Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,11 artarak varil başına 73,14 dolara yükseldi. ABD West Texas Intermediate ham petrol vadeli işlemleri %0,14 değer kazanarak varil başına 69,32 dolara yükseldi. Brent geçen hafta %7'den fazla düşüş kaydederken, WTI yaklaşık %8 değer kaybetti.

Bu, Çin'de yavaşlayan ekonomik büyüme ve Orta Doğu'da düşen risk primleri nedeniyle kontratların 2 Eylül'den bu yana en büyük haftalık düşüşüne işaret etti.

ABD Başkanı Joe Biden Cuma günü yaptığı açıklamada "İsrail ve İran'la çatışmayı bir süreliğine sona erdirecek şekilde anlaşmak" için bir fırsat olduğunu söyledi. Ancak İsrail'in Pazar günü Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Hizbullah'ın mali operasyonlarıyla bağlantılı yerlere saldırmaya hazırlandığını açıklamasıyla Orta Doğu'daki çatışma hafta sonu şiddetlendi.

Çin Pazartesi sabahı, ekonomiyi canlandırmak için daha geniş bir teşvik önlemleri paketinin bir parçası olarak, beklendiği gibi gösterge kredi oranlarını düşürdü.

Cuma günü açıklanan veriler, Çin ekonomisinin üçüncü çeyrekte 2023'ün başından bu yana en yavaş hızda büyüdüğünü göstermiş ve petrol talebine ilişkin artan endişeleri körüklemişti.

Arz tarafında ise enerji hizmetleri firması Baker Hughes tarafından Cuma günü yayınlanan ve yakından izlenen bir rapora göre, geçen hafta ABD enerji firmaları beş hafta içinde dördüncü kez faaliyet gösteren petrol ve doğal gaz sondaj kulesi sayısını azalttı. Sondaj kulesi sayısı bir adet azalarak 585'e düştü.