Petrol fiyatları haftanın son gününe zayıf başladı

Petrol, güçlenen dolar karşısında OPEC+ ve Rusya'nın çelişkili mesajlarıyla düştü.

Petrol fiyatları, bir sonraki OPEC+ politika toplantısı öncesinde Rusya ve Suudi Arabistan'dan gelen çelişkili mesajlar ve güçlenen doların etkisiyle Cuma günü erken ticarette geriledi.

Brent ham petrolü 30 sent düşüşle TSİ 0315'te varil başına 75,96 dolara gerilerken, ABD Batı Teksas Intermediate 14 sent düşüşle varil başına 71,69 dolar oldu.

Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak'ın 4 Haziran'da Viyana'da yapılacak OPEC+ toplantısında daha fazla üretim kesintisine gidilmesi ihtimalini küçümsemesinin ardından Perşembe günü gösterge endeksler varil başına 2 doların üzerinde düşüş kaydetti.

Ancak her iki fiyat da ikinci hafta da %1'in biraz altında artış kaydetmeye hazırlanıyor.

Kıdemli piyasa analisti Edward Moya, "Ham petrol fiyatları, kral doların geri dönmesi ve Rusya'nın Suudi Arabistan'ın 4 Haziran toplantısında yeni bir üretim kesintisi yapma umudunu kırmasının ardından zayıflıyor," dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Çarşamba günü yaptığı açıklamada enerji fiyatlarının "ekonomik olarak haklı" seviyelere yaklaştığını belirtirken, grubun üretim politikasında acil bir değişiklik olmayacağını da ifade etti.

Bu açıklamalar, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) fiili lideri olan Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdülaziz bin Salman'ın bu hafta yaptığı ve açığa satış yapanları "dikkatli olmaları" konusunda uyardığı yorumlarla tezat oluşturdu.

Bazı yatırımcılar bunu OPEC+'nın daha fazla üretim kesintisini değerlendirebileceğine dair bir sinyal olarak yorumladı.

Moya sözlerini şöyle sürdürdü: "OPEC+ gözlemcileri Rusya-Suudi iletişimine her zaman çok dikkat ediyor zira artan bir anlaşmazlık 23 ülkeden oluşan ittifakın dağılma riskini yeniden gündeme getirebilir."

ABD Merkez Bankası'nın agresif faiz artırım döngüsünden sonra bile dirençli bir ekonomiye işaret eden ABD verileriyle birlikte, başlıca emsallerinden oluşan bir sepet karşısında üst üste beşinci seansta güçlenen dolar, petrol vadeli işlemlerine daha fazla aşağı yönlü baskı uyguladı.

Daha güçlü bir dolar, dolar cinsinden emtiaları diğer para birimlerine sahip olanlar için daha pahalı hale getirerek talebi azaltıyor.

ABD Başkanı Joe Biden ve Kongre'nin önde gelen Cumhuriyetçilerinden Kevin McCarthy'nin harcamaları kısmak ve borç tavanını yükseltmek için bir anlaşmaya yaklaştıkları görülürken, piyasalar ABD borç görüşmelerini izlemeye devam etti.

Olumlu açıdan bakıldığında, OPEC+ ve Rusya'nın Mayıs ayı arzları, daha fazla üretim kesintisi için daha önce varılan anlaşmaya çoğunlukla uygun olarak düştü.

JP Morgan analistleri, geçen hafta itibariyle, daha önce kesintileri kabul eden OPEC+ üyelerinin ihracatlarını günlük 1,5 milyon varil (bpd) azalttığını, Rusya'nın ihracatının ise 25 Nisan'daki zirvesinden 400.000 bpd düştüğünü ve OPEC+ ittifakındaki üreticilerin toplam ihracatının 23 Mayıs itibariyle aylık 1,4 milyon bpd azaldığını belirtti.