Petrol fiyatları İsrail-İran savaşını beklerken düşüşte

Petrol, ABD ham petrol stoklarındaki artışla düştü; piyasa Orta Doğu'yu izliyor.

Endüstri verilerinin ABD ham petrol stoklarının beklenenden daha fazla arttığını göstermesinin ardından petrol fiyatları Çarşamba günü düştü, ancak piyasa İsrail'in Gazze ve Lübnan'a saldırılarını sürdürmesinin ardından Orta Doğu'daki diplomatik çabaları izlerken düşüşler sınırlandı. Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,3 düşüşle varil başına 75,84 dolara geriledi. ABD West Texas Intermediate vadeli ham petrol kontratları 20 sent ya da %0,3 düşüşle varil başına 71,54 dolara geriledi.

ING analistleri Çarşamba günü yaptıkları açıklamada "Piyasa İsrail'in İran'ın füze saldırısına vereceği yanıtı beklemeye devam ediyor" derken, Salı günkü fiyat artışının muhtemelen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in İsrail'e yaptığı son ziyaretten bir sonuç çıkmamasından kaynaklandığını belirttiler. Üst düzey bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Blinken'in İsrail Başbakanı Netanyahu ve üst düzey İsrailli liderlerle "uzun görüşmeler" yaptığını ve Gazze'ye daha fazla insani yardım ulaştırılması çağrısında bulunduğunu söyledi.

İsrail Salı günü ayrıca, geçtiğimiz ay İran destekli Lübnanlı militan grubu hedef alan bir İsrail saldırısında öldürülen Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın veliahtı Haşim Safieddin'i öldürdüğünü doğruladı.

IG'de piyasa stratejisti olan Yeap Jun Rong, "Piyasa katılımcıları, ateşkes anlaşmasının potansiyel olarak bir miktar tıkanıklık görmesiyle birlikte Orta Doğu çatışmasının daha uzun süre devam edeceğini fiyatladı" dedi.

Yeap, "Çin'in son teşvik çabaları, koşulları istikrara kavuşturmada bir miktar başarıya dönüşebilir, hatta ileride daha sürdürülebilir bir toparlanmaya yol açabilir ve bu da petrol talebini olumlu yönde etkileyebilir" diye ekledi.

Bu arada, Salı günü Amerikan Petrol Enstitüsü rakamlarına atıfta bulunan piyasa kaynaklarına göre, ABD ham petrol stokları geçen hafta 1,64 milyon varil arttı ve fiyatlar üzerinde baskı oluşturdu. Reuters anketine katılan analistler ham petrol stoklarında 300.000 varillik bir artış bekliyordu. ABD hükümetinin resmi petrol stok verileri Çarşamba günü açıklanacak.

Florida'daki Ritterbusch and Associates'ten Jim Ritterbusch bir notta, "Petrol fiyatlarının kısa zaman dilimleri içinde aşırı satımdan aşırı alım bölgesine geçmesiyle, piyasanın her iki tarafında da pozisyon almak zor olabilir" dedi.

Goldman Sachs Salı günü, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve Rusya'nın başını çektiği müttefiklerini bir araya getiren OPEC+'daki üreticiler arasında ılımlı bir ham petrol fazlası ve yedek kapasiteye dayanarak petrol fiyatlarının 2025 yılında varil başına ortalama 76 dolar olmasını beklediğini söyledi.