Petrol fiyatları Salı günü, dünyanın en büyük petrol kullanıcısı olan ABD'de borç tavanı anlaşmasının daha fazla talebi teşvik edeceği beklentisiyle yükseldi, ancak daha fazla faiz oranı artışı ve OPEC+'nın üretim kotalarını değiştirmeden bırakacağı korkusu kazançları sınırladı.
Brent ham petrol vadeli işlemleri Pazartesi günü 12 sent değer kazandıktan sonra 35 sent veya %0,5 artışla TSİ 0145'te varil başına 77,42 dolara yükseldi.
ABD'nin West Texas Intermediate (WTI) ham petrolü Cuma günkü kapanışa göre %0,7 artışla 53 sent yükselerek varil başına 73,20 dolara çıktı. ABD'de resmi tatil olması nedeniyle Pazartesi günü işlem yapılmadı.
Borç tavanı anlaşması emtia gibi daha riskli varlıklara alım getirirken, büyük petrol üreticileri 4 Haziran'da bir araya gelecek ve Nisan ayının ortasından bu yana fiyatlardaki genel düşüşün ortasında üretim kesintilerini artırıp artırmayacakları belirsiz. Buna ek olarak, ABD faiz oranlarının daha da yükselmesi ve bunun da ekonomik büyümeyi ve dolayısıyla petrol talebini azaltması bekleniyor.
Fujitomi Securities analisti Toshitaka Tazawa, "Büyük petrol üreticilerinden karışık mesajlar geldiği için yatırımcılar dikkatlerini bu hafta sonu yapılacak OPEC+ toplantısının sonucuna çevirdi" dedi ve ekledi:
"ABD'nin borç tavanı anlaşması risk iştahını artırdı, ancak yatırımcılar enflasyon ve faiz oranlarının potansiyel olarak daha da artacağına dair endişeler nedeniyle alımları artırma konusunda isteksiz"
ABD Başkanı Joe Biden ve Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy hafta sonu 31.4 trilyon dolarlık borç tavanının askıya alınması ve önümüzdeki iki yıl boyunca hükümet harcamalarının sınırlandırılması konusunda anlaşmaya vardı.
Her iki lider de hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi milletvekillerinin anlaşmayı destekleyeceklerinden emin olduklarını ifade etti. ABD Temsilciler Meclisi Kurallar Komitesi, 5 Haziran'dan önce bölünmüş bir Kongre'den geçmesi gereken borç tavanı tasarısını görüşmek üzere Salı günü öğleden sonra toplanacağını açıkladı.
Yatırımcılar ayrıca Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC+ olarak bilinen Rusya dahil müttefiklerinin üretim kotalarını değiştirip değiştirmeyeceklerini de yakından izliyor.
Suudi Enerji Bakanı Abdulaziz bin Salman geçen hafta, OPEC+'nın üretimi daha da kısabileceğine dair olası bir sinyal olarak, petrol fiyatlarının düşeceğine dair bahse giren açığa satışçıları "dikkatli olmaları" konusunda uyardı.
Ancak aralarında Başbakan Yardımcısı Alexander Novak'ın da bulunduğu Rus petrol yetkilileri ve kaynaklarından gelen yorumlar, dünyanın en büyük üçüncü petrol üreticisinin üretimini sabit tutma eğiliminde olduğunu gösteriyor.
Reuters'in hesaplamalarına göre, Nisan ayında Suudi Arabistan ve OPEC+'nın diğer üyeleri günlük yaklaşık 1,2 milyon varil (bpd) daha petrol üretim kesintisi ilan ederek OPEC+'nın toplam kesinti hacmini 3,66 milyon bpd'ye çıkardı.