Petrol fiyatları Orta Doğu'da tırmanan saldırılar nedeniyle yükseliyor

İran'ın İsrail'e balistik füze fırlatmasının ardından Orta Doğu'daki çatışmaların daha büyük bir savaşa dönüşebileceği ve önemli üretim bölgesinden petrol arzını kesintiye uğratabileceği korkusuyla petrol fiyatları Çarşamba günü yükseldi.

Petrol fiyatları Orta Doğu'da tansiyonun yükselmesiyle tırmanışa geçti. Brent vadeli işlemleri %1,13 artışla varil başına 74,39 dolara yükselirken, ABD'nin West Texas Intermediate (WTI) ham petrolü %1,26 artışla 70,71 dolara yükseldi ve seansın başlarında 1 dolardan fazla yükseldikten sonra hafif bir düşüş gösterdi.

İsrail'in Salı günü yaptığı açıklamaya göre İran, İsrail'in Tahran'ın Lübnan'daki Hizbullah müttefiklerine karşı yürüttüğü operasyona misilleme olarak İsrail'e 180'den fazla balistik füze fırlattı.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyesi olan İran, bölgede önemli bir petrol üreticisi. ANZ Research bir notunda çatışmaya atıfta bulunarak, "OPEC üyesi olan İran'ın doğrudan müdahalesi, petrol arzında kesinti olasılığını artırıyor" dedi.

ANZ, İran'ın petrol üretiminin Ağustos ayında son altı yılın en yüksek seviyesi olan günlük 3,7 milyon varile yükseldiğini de sözlerine ekledi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran'ın İsrail'e yönelik füze saldırısının bedelini ödeyeceği sözünü verirken, Tahran herhangi bir misillemeye "büyük bir yıkımla" karşılık verileceğini söyleyerek daha geniş çaplı bir savaş korkularını arttırdı.

ABD Başkanı Joe Biden, ABD'nin uzun süredir müttefiki olan İsrail'e tam desteğini ifade etti ve BM Güvenlik Konseyi Çarşamba günü için Orta Doğu konulu bir toplantı planladı.

Capital Economics bir notunda "İran'ın misillemesi ABD'yi savaşa sokma riski taşıyor" dedi ve ekledi:

"İran küresel petrol üretiminin yaklaşık %4'ünü gerçekleştiriyor, ancak İran'ın arzının kesintiye uğraması halinde Suudi Arabistan'ın üretimi artırıp artırmayacağı önemli bir husus olacaktır."

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve müttefiklerinden oluşan ve OPEC+ olarak adlandırılan bir bakanlar kurulu Çarşamba günü piyasayı gözden geçirmek üzere toplanacak ve herhangi bir politika değişikliği beklenmiyor. Aralık ayından itibaren, Rusya'nın da dahil olduğu OPEC+, üretimini aylık 180.000 varil/gün (bpd) artıracak.

ANZ'nin notunda, "Üretim artışlarının devam edeceğine dair herhangi bir öneri, Orta Doğu'daki arz kesintileri endişelerini dengeleyebilir" denildi.

Piyasa kaynakları, Salı günü Amerikan Petrol Enstitüsü rakamlarına dayanarak, ABD stok verilerinin karışık olduğunu söyledi: Ham petrol ve damıtılmış ürün stokları geçen hafta düşerken benzin stokları yükseldi.