Petrol fiyatları Orta Doğu'daki savaş sesleriyle yükseliyor

Artan Ortadoğu gerilimi ve iyileşen ABD görünümü ile petrol haftalık %3 artışa hazırlanıyor.

Petrol fiyatları Cuma günü Asya'daki erken işlemlerde bir miktar geriledi, ancak ABD istihdam verilerinin talep endişelerini yatıştırması ve Orta Doğu'daki çatışmanın genişleyeceğine dair korkuların devam etmesiyle haftalık bazda %3'ten fazla değer kazanma yolunda ilerledi.

Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,11 düşerek varil başına 79,07 dolara geriledi. ABD'nin West Texas Intermediate ham petrol vadeli kontratları ise bir sent düşüşle varil başına 76,09$'a geriledi. Ancak, hem Brent hem de WTI haftalık bazda %3'ten fazla değer kazanmaya hazırlanıyordu.

Filistinli sağlık görevlileri, İsrail'in Perşembe günü Gazze Şeridi'nde hava saldırılarını artırdığını ve Hamas'la devam eden çatışmalarda en az 40 kişinin öldüğünü söyledi.

ANZ analisti Daniel Hynes, "Ham petrol, artan jeopolitik risklerin odak noktası haline gelmesiyle son düşüşünden toparlanmaya devam etti" dedi.

Geçtiğimiz hafta Hamas ve Hizbullah'ın üst düzey üyelerinin öldürülmesi, İran'ın İsrail'e karşı misilleme saldırıları düzenleme olasılığını gündeme getirmiş ve dünyanın en büyük üretim bölgesinden petrol arzına ilişkin endişeleri körüklemişti.

İran'a bağlı Husi militanları, İsrail ve Hamas arasındaki savaşta Filistinlilerle dayanışma amacıyla bu hafta Yemen yakınlarındaki uluslararası gemilere saldırılarını sürdürdü. Birleşik Krallık Deniz Ticareti Operasyonları ajansı Perşembe günü yaptığı açıklamada, Yemen'deki bir liman kenti olan Mokha sahili yakınlarında bir olay yaşandığına dair bir rapor aldığını söyledi.

Libya Ulusal Petrol Şirketi de Çarşamba gününden itibaren Sharara petrol sahasında mücbir sebep ilan ettiğini açıkladı ve şirketin protestolar nedeniyle sahadaki üretimi kademeli olarak azalttığını ekledi.

İşsizlik yardımı için yeni başvuruda bulunan Amerikalıların sayısının geçen hafta beklenenden daha fazla düştüğünü gösteren verilerin ardından fiyatlar yükseldi, bu da işgücü piyasasının çözüldüğüne dair korkuların abartıldığını ve resesyon endişelerinin hafiflediğini gösteriyor.

Dolar (.DXY endeksi) istihdam verileri üzerine yükseldi. Daha güçlü bir dolar, diğer para birimlerini kullanan alıcıların dolar cinsinden ham petrol için daha fazla ödeme yapmak zorunda kalması nedeniyle petrol fiyatlarını düşürme eğiliminde.