Petrol fiyatları Salı günü piyasa açılışında geriledi ancak Biden yönetiminin Rus petrolüne şimdiye kadarki en sert yaptırımlarının ardından Çinli ve Hintli alıcıların yeni tedarikçiler aramasıyla dört ayın en yüksek seviyelerine yakın seyretti.
Brent LCOc1 vadeli işlemleri 22 sent veya %0,27 düşüşle TSİ 0122'de varil başına 80,79 dolara gerilerken, ABD'nin West Texas Intermediate (WTI) ham petrolü 16 sent veya %0,2 düşüşle varil başına 78,66 dolara geriledi.
ABD Hazine Bakanlığı'nın Cuma günü Gazprom Neft ve Surgutneftegas'ın yanı sıra Rusya'nın “gölge filosu” olarak adlandırılan tankerlerin bir parçası olarak petrol ticareti yapan 183 gemiye yaptırım uygulamasının ardından Pazartesi günkü işlemlerde yaklaşık %2 'lik bir artış yaşandı. Bir ABD'li yetkiliye göre bu hamlenin Rusya'ya aylık milyarlarca dolara mal olması bekleniyor.
Rusya'nın gölge tanker filosunun büyük bir kısmına yaptırım uygulanması, Rusya ve alıcıların G-7 fiyat sınırını aşmasını daha da zorlaştırdı. ING analistleri bir notta, bu yaptırımların piyasadan günlük 700.000 varil (bpd) kadar arzı çekme potansiyeline sahip olduğunu ve bunun da bu yıl için beklediğimiz arz fazlasını sileceğini söyledi.
Ancak analistler, alıcılar ve satıcılar yaptırımların etrafından dolaşmaya devam etmenin yollarını buldukça gerçek etkinin muhtemelen daha az olacağını ekledi.
Westpac emtia ve karbon stratejisi başkanı Robert Rennie, yeni önlemlerin Rusya'nın ham petrol ihracatının 800.000 varilini “uzun bir süre” ve 150.000 varil kadarını da dizel ihracatını etkileyebileceğini söyledi.
Sonuç olarak Brent fiyatlarının varil başına 85 dolara yaklaşabileceğini belirten Rennie, OPEC+ üretim kesintilerinin uzatılmasına da işaret etti.
Goldman Sachs Cuma günü yaptığı açıklamada, Brent fiyatlarının kısa vadede varil başına 85 doları aşabileceğini ve Rusya'nın üretimindeki düşüşün İran'ın üretimindeki azalmayla aynı zamana denk gelmesi halinde 90 doları bulabileceğini söylemişti.
ABD Başkanı Joe Biden yaptırımların ardından fiyatların istikrara kavuşacağını ve ABD'li tüketicilerin cüzdanlarını etkilemeyeceğini söyledi.
Büyük alıcı Çin'den gelen zayıf talep, sıkılaşan arzın etkisini azaltabilir. Pazartesi günü açıklanan resmi verilere göre, Çin'in ham petrol ithalatı COVID-19 salgını dışında 2024 yılında son 20 yılda ilk kez düşüş gösterdi.
Pazartesi günü altı Avrupa ülkesi de AB'ye, Rusya'nın Ukrayna'da savaş yürütme kabiliyetini azaltmayı amaçlayan önlemlerle, Rus deniz ham petrolü ve rafine petrol ürünlerine uyguladığı varil başına 60 dolarlık fiyat sınırını düşürmesi çağrısında bulundu.