Petrol fiyatları son bir ayın en büyük düşüşünü yaşıyor

Petrol yatay seyrediyor, ancak son bir ayın en büyük haftalık kaybına doğru ilerliyor.

Ham petrol vadeli işlemleri güçlü ABD perakende satış verilerinin ardından Cuma günü istikrar kazandı, ancak Çin ekonomik göstergeleri karışık seyretti ve fiyatlar talebe ilişkin endişelerle bir aydan uzun bir sürenin en büyük haftalık kaybına yöneldi.

Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,1 artışla varil başına 74,53 $ olurken, ABD West Texas Intermediate ham petrolü %0,2 artışla varil başına 70,82 dolar oldu. Her iki kontrat da Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) verilerinin ABD ham petrol, benzin ve distile ürün stoklarının geçen hafta düştüğünü göstermesinin ardından Perşembe günü son beş seansta ilk kez yükseldi.

OPEC ve Uluslararası Enerji Ajansı'nın 2024 ve 2025 yıllarında küresel petrol talebine ilişkin tahminlerini düşürmesi ve İsrail'in İran'a yönelik olası bir misilleme saldırısının Tahran'ın petrol ihracatını sekteye uğratabileceğine ilişkin endişelerin azalmasının ardından Brent ve WTI bu hafta yaklaşık %6 düşerek 2 Eylül'den bu yana en büyük haftalık düşüşünü yaşayacak.

IG piyasa stratejisti Yeap Jun Rong, petrol fiyatlarının Cuma günü durgun seyretmesine rağmen, piyasanın geçen hafta azalan jeopolitik riskleri hesaba katmasının ardından kısa vadeli istikrar işaretleri olduğunu söyledi.

Rong, "Beklenenden daha güçlü gelen son ABD ekonomik verileri büyüme riskleri konusunda daha fazla rahatlama sağlıyor, ancak piyasa katılımcıları da son dönemde teşviklerin serbest bırakılmasıyla Çin'den gelen talepteki herhangi bir toparlanmayı göz ardı ediyor" dedi.

ABD perakende satışları Eylül ayında beklenenden biraz daha fazla arttı ve yatırımcılar hala Kasım ayında Fed faiz indirimi için %92'lik bir ihtimali fiyatlıyor. Bu arada, dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin'de üçüncü çeyrek ekonomik büyümesi 2023 başından bu yana en yavaş hızda gerçekleşirken, Eylül ayı tüketim ve sanayi üretimi rakamları tahminleri aştı.

IG'den Yeap, Çin'in son veri dökümünün karışık bir tablo çizdiğini, ülkenin resmi olarak bu yıl için %5'lik büyüme hedefinin gerisinde kaldığını ve büyük bir mali hamlenin olmamasının genel petrol talebi üzerinde bazı çekinceler bıraktığını söyledi. Çin'in rafineri üretimi de zayıf yakıt tüketimi ve ince rafinaj marjlarının işlemeyi sınırlaması nedeniyle üst üste üçüncü ayda da geriledi.

Ancak piyasalar, Lübnan'daki Hizbullah militan grubunun Cuma günü Hamas lideri Yahya Sinwar'ın öldürülmesinin ardından İsrail'e karşı savaşında yeni ve tırmanan bir aşamaya geçtiğini açıklamasıyla, Orta Doğu'daki gerginlikler nedeniyle olası fiyat artışlarından endişe duymaya devam etti. Phillip Nova'da kıdemli piyasa analisti olan Priyanka Sachdeva, Orta Doğu'daki gelişmeler gibi jeopolitik risklerin arz kesintileri korkularını ve dolayısıyla petrol fiyatlarında kısa vadeli artışları tetiklemeye devam edeceğini söyledi.