Petrol fiyatları talep endişelerinin tırmanmasıyla geriliyor

OPEC'in Pazartesi günü Çin'deki beklentilerin azalması nedeniyle 2024 yılı talep artışı tahminini düşürmesinin ardından piyasalar taleple ilgili endişelere yeniden odaklanırken, petrol fiyatları Salı günü beş günlük kazanç serisini bozarak geriledi.

Petrol fiyatları talep endişelerine odaklandı, geriledi. Küresel gösterge Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,95 düşüşle varil başına 81,52 dolara geriledi. ABD West Texas Intermediate ham petrol vadeli işlemleri %0,91 düşüşle varil başına 79,33 dolara geriledi.

Brent Pazartesi günü %3'ten fazla değer kazanırken, ABD ham petrol vadeli işlemleri %4'ten fazla yükselmişti. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) 2024 yılı için küresel talep tahminini düşürmesi, daha geniş OPEC+ grubunun Ekim ayından itibaren üretimi artırma konusunda yaşadığı ikilemi vurguladı.

OPEC'in 2024 tahminindeki kesinti, Temmuz 2023'te yapıldığından bu yana ilk kez gerçekleşti ve Çin'de talebin dizel tüketimindeki düşüş ve emlak sektöründeki krizin dünyanın en büyük ikinci ekonomisini engellemesi nedeniyle beklentilerin gerisinde kaldığına dair artan işaretlerin ardından geldi.

IG piyasa stratejisti Yeap Jun Rong, "Ham petrol için talep endişeleri masada kalmaya devam ediyor" dedi ve yaklaşan ABD enflasyon verileri öncesinde çekincelerin devam ettiğini ekledi.

Yeap, "OPEC+'nın 2024 talep tahminlerini düşürdüğü ve Ekim ayından itibaren üretim kesintilerini geri almaya hazırlandığı bir dönemde, daha yüksek ekonomik risklerin herhangi bir yansıması petrol fiyatları üzerinde baskı oluşturabilir, bu da önümüzdeki dönemde daha az sıkı bir petrol piyasasına işaret edebilir" dedi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Orta Doğu'daki çatışmaların tırmandığını ve ABD'nin bu hafta içinde İran ya da bölgedeki vekilleri tarafından gerçekleştirilebilecek önemli saldırılara hazırlandığını söyledi. Herhangi bir saldırı küresel ham petrol arzına erişimi kısıtlayabilir ve fiyatları artırabilir. Analistler, bir saldırının ABD'nin İran'ın ham petrol ihracatına ambargo koymasına yol açabileceğini ve bunun da potansiyel olarak günlük 1,5 milyon varil arzı etkileyebileceğini söyledi.

Piyasalar aynı zamanda Çarşamba günü açıklanacak olan ABD tüketici fiyat endeksi raporuna hazırlanırken, yatırımcılar aşırı düşük bir TÜFE rakamının gerileme korkularını körükleyeceğinden endişe ediyor.

CME'nin FedWatch aracına göre, para piyasaları Eylül ayında ABD faiz oranlarında 25 ya da 50 baz puanlık bir indirime bile bahis oynadı ve 2024 sonuna kadar toplam 100 baz puanlık bir indirim bekliyor. Faiz indirimleri ekonomik aktiviteyi artırma eğiliminde ve bu da petrol gibi enerji kaynaklarının kullanımını artırıyor.