Petrol fiyatları üretim endişeleriyle yükselişe geçti

Petrol, ABD üretimine ilişkin endişeler ve stoklarda beklenen düşüşle kazançlarını artırdı.

Petrol fiyatları, Francine Kasırgası sonrasında ABD'nin üretim endişeleri ve ABD ham petrol stoklarının azalacağı beklentileriyle Salı günü kazançlarını artırdı.

Kasım vadeli Brent ham petrolü %0,2 artışla varil başına 72,91 dolara yükseldi. Ekim vadeli ABD ham petrolü 34 sent ya da %0,5 artışla varil başına 70,43$'a yükseldi.

Francine Kasırgası'nın ABD'nin Meksika Körfezi'ndeki üretim üzerinde devam eden etkisinin, bu haftaki ABD Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararı öncesinde Çin'in talep endişelerine karşı koyması nedeniyle her iki kontrat da önceki seansta yükseldi.

Fed'in faiz indirim kararı, petroldeki yatırımcı duyarlılığı için olumlu olacaktır.

Pazartesi günü ABD Güvenlik ve Çevre Uygulama Bürosu'na (BSEE) göre, ABD Meksika Körfezi'ndeki ham petrol üretiminin %12'sinden fazlası ve doğal gaz üretiminin %16'sı devre dışı kaldı.

Piyasa, ABD Merkez Bankası'nın faiz indirimine ilişkin vereceği kararı yakından takip ediyor. Daha düşük bir faiz oranı borçlanma maliyetini düşürecek ve ekonomik büyümeyi destekleyerek petrol talebini artırabilecek.

ANZ analistleri yayınladıkları bir notta, “Agresif bir faiz indirimine ilişkin artan beklentiler emtia kompleksi genelinde duyarlılığı artırdı” dedi ve devam eden arz kesintilerinin de petrol piyasalarını desteklediğini ekledi.

Yatırımcılar ayrıca, Reuters anketine göre 13 Eylül'e kadar olan haftada muhtemelen yaklaşık 200.000 varil düşen ABD ham petrol stoklarında beklenen düşüşü de göz önünde bulundurdu.

Yine de, dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı olan Çin'de beklenenden daha düşük talep artışı fiyat artışlarını sınırladı. Cumartesi günü hükümet verilerine göre, Çin'in petrol rafineri üretimi, azalan yakıt talebi ve zayıf ihracat marjları nedeniyle Ağustos ayında beşinci ayda da düştü.