Ağustos teslim küresel gösterge Brent ham petrol kontratları 29 sent veya %0,4 düşüşle sabah saatlerinde varil başına 82,33 dolar oldu. Temmuz teslim ABD West Texas Intermediate ham petrol kontratları da 29 sent düşüşle varil başına 78,16$'dan işlem gördü.
Daha aktif olan Ağustos teslim WTI kontratı da %0,4 düşüşle varil başına 77,76$'a geriledi. Bu düşüş, Cuma günü yapılan bir anketin ABD tüketici duyarlılığının Haziran ayında son yedi ayın en düşük seviyesine gerilediğini ve hanehalkının kişisel mali durumları ve enflasyon konusunda endişeli olduğunu göstermesinin ardından gerçekleşti.
Bununla birlikte, her iki gösterge kontrat da geçen hafta yaklaşık %4 değer kazanarak, güçlü yakıt talebi işaretleriyle Nisan ayından bu yana yüzdesel olarak en yüksek haftalık artışı kaydetti.
Singapur'daki IG'de piyasa analisti olan Tony Sycamore "Geçen haftaki güçlü ralli, OPEC+ ve IEA'nın 2024 yılı için güçlü talep tahminleriyle desteklendi. Ancak, OPEC'in ham petrole olan ilgisi göz önüne alındığında, OPEC'in tahminleri konusunda bazı kuşkular var" dedi.
Sycamore, "Cuma günkü yumuşak ABD tüketici güveni rakamları, hane halkının yüksek faiz oranları ve hayat pahalılığı baskılarıyla mücadele etmek için tasarruflarını azaltması nedeniyle Amerikan tüketicisinin ve ABD ekonomisinin dayanıklılığının test edileceğini gösteriyor" diye ekledi.
Bu arada, Ulusal İstatistik Bürosu tarafından Pazartesi günü açıklanan verilere göre, Çin'in Mayıs ayı yerli ham petrol üretimi yıllık %0,6 artışla 18,15 milyon tona yükseldi.
Yılbaşından bugüne üretim ise bir önceki yıla göre %1,8 artışla 89,1 milyon ton oldu. Ulusal ham petrol üretimi Mayıs ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %1,8 düşüşle 60,52 milyon tona gerilerken, yılbaşından bu yana toplam üretim bir önceki yıla göre %0,3 artışla 301,77 milyon tona ulaştı.
Ülkenin Mayıs ayı sanayi üretiminin beklentilerin gerisinde kalması ve emlak sektöründeki yavaşlamanın hafifleme belirtisi göstermemesi Pekin üzerindeki büyümeyi destekleme baskısını arttırdı.
Pazartesi günkü veri akışı büyük ölçüde olumsuzdu ve dünyanın en büyük ikinci ekonomisi için inişli çıkışlı bir toparlanmanın altını çizdi. Jeopolitik cephede ise İsrail ordusunun Pazar günü Lübnan'daki Hizbullah hareketinin İsrail'e yönelik sınır ötesi ateşinin ciddi bir tırmanışı tetikleyebileceğini söylemesinin ardından Orta Doğu'da daha geniş çaplı bir savaş endişesi devam etti.
Geçtiğimiz hafta yaşanan nispeten yoğun çatışmaların ardından Pazar günü Hizbullah'ın ateşinde belirgin bir düşüş yaşanırken, İsrail ordusu Lübnan'ın güneyinde örgüte karşı çok sayıda hava saldırısı düzenlediğini açıkladı.
Önemli petrol ticaret merkezi Singapur ve bölgedeki diğer ülkelerdeki piyasalar Pazartesi günü resmi tatil nedeniyle kapalıydı.