Petrol fiyatlarında düşüşler sertleşiyor: 80 doların altına sarktı

Petrol fiyatları arzın 2024'ten sonra artacağı endişesiyle kayıplarını genişletiyor.

Petrol fiyatları Salı günü erken ticarette gevşedi ve yatırımcıların yılın ilerleyen dönemlerinde arzın artmasından endişe etmesiyle fiyatların dört ayın en düşük seviyesine gerilediği bir önceki seanstaki kayıplarını genişletti.

Brent ham petrol vadeli işlemleri 20 sent veya %0,3 düşüşle varil başına 78,16 dolara geriledi. Brent, Pazartesi günü %3'ten fazla düştükten sonra 7 Şubat'tan bu yana ilk kez 80 doların altında kapandı.

ABD Batı Teksas Intermediate ham petrol vadeli işlemleri 17 sent ya da %0,2 düşüşle 74,05 dolara geriledi. Pazartesi günü de %3,6'lık düşüşün ardından dört ayın en düşük seviyesine yaklaşmıştı.

OPEC+ olarak bilinen Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve Rusya liderliğindeki müttefikleri Pazar günü petrol üretim kesintilerinin çoğunu 2025 yılına kadar uzatmayı kabul etti ancak sekiz üyenin gönüllü kesintilerinin Ekim ayından itibaren kademeli olarak çözülmesi için alan bıraktı.

Macquarie'de enerji stratejisti olan Walt Chancellor'a göre, gönüllü kesintilerin üçüncü çeyreğe kadar uzatılması ham petroldeki yaz sıkışıklığını artırırken, Ekim ayından itibaren bir miktar arzın geri gelme olasılığı OPEC+'nın aşırı seviyelerdeki piyasa desteğinin sonsuza kadar sürmeyebileceğinin daha güçlü bir göstergesi.

Talep artışının zayıfladığına dair işaretler de son aylarda petrol fiyatları üzerinde baskı oluşturdu ve ABD yakıt tüketimine ilişkin veriler odak noktası oldu. GasBuddy verilerine göre, ABD'de ortalama benzin fiyatı Pazartesi günü galon başına 5,8 sent düşerek galon başına 3,50 dolara geriledi.

ABD hükümeti Çarşamba günü envanter ve arz edilen ürün verilerini açıklayacak. Talebin bir göstergesi olarak kabul edilen arz edilen ürün, ABD sürüş sezonunun başlangıcı olan Anma Günü hafta sonu boyunca ne kadar benzin tüketildiğini gösterecek.