Petrol fiyatlarındaki sert satışlar faiz indirimi beklentisiyle durdu

Fed'in faiz indirimi beklentileri artarken petrol fiyatları satışları yavaşlattı.

Fed'in faiz indirimi beklentilerinin dünyanın en büyük iki ekonomisi olan ABD ve Çin'den gelen bir dizi zayıf ekonomik veriyi dengelemesinin ardından Perşembe günü ham petroldeki sert satışlar durdu.

Brent ham petrol vadeli işlemleri 3 sent artışla varil başına 76,08 dolar oldu. ABD West Texas Intermediate ham petrol kontratları 5 sent düşerek 71,88 dolardan işlem gördü. Her iki kontrat da bir önceki seansta 1 doların üzerinde ya da %1'den fazla değer kaybetti.

WTI, revize edilen ABD istihdam istatistiklerinin daha önce bildirilenden daha az istihdam göstermesi ve dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin'den gelen zayıf ekonomik verilerin ardından Çarşamba günü Şubat başından bu yana en düşük seviyesine ulaştı.

Revize edilen istihdam verileri, ABD petrol stoklarındaki düşüşten gelen desteği dengeledi.

Ancak, petrol fiyatlarındaki gecelik düşüş Perşembe günü erken saatlerde piyasaların ABD'nin yakın vadede faiz indirimine gitme ihtimaline odaklanmasıyla duruldu.

ABD Merkez Bankası'nın 30-31 Temmuz tarihli toplantı tutanaklarına göre, yetkililerin “büyük çoğunluğunun” böyle bir eylemin muhtemel olduğunu söylemesinin ardından, Fed Eylül ayında bir faiz indirimi yolunda görünüyor.

ANZ Research tarafından yayınlanan bir notta, “Fed'in 31 Temmuz tarihli toplantısının tutanakları, faiz indirimlerinin eli kulağında olduğunu gösteriyor. Para politikasının gevşetilmesi ihtimali enerji ve metal piyasalarındaki duyarlılığı destekleyecektir.” denildi.

Düşük faiz oranları borçlanma maliyetini düşürerek ekonomik faaliyeti ve petrol talebini artırabilir.

Jeopolitik riskler de yatırımcıların odağında yer almaya devam etti.

Orta Doğu'da, ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde, Gazze'de rehineler için ateşkes anlaşmasının acilen sonuçlandırılması gerektiğini vurguladı ve Kahire'de yapılacak görüşmelerin önemine işaret etti.

Ancak ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in hafta başında Orta Doğu'ya yaptığı gezi, İsrail ve Hamas üyeleri arasında Filistin bölgesinde ateşkes konusunda bir anlaşma sağlanamadan sona erdi.