Katar'ın başkenti Doha'da üretimin dondurulması için OPEC ve OPEC dışı üreticiler arasında yürütülen görüşmeler başarısızlıkla sonuçlandı. Bu diplomatik başarısızlığın petrol fiyatlarında yeniden sert düşüşler getirebileceği belirtiliyor.
Doha'daki görüşmeler, daha önceden proglamlanan sonuç açıklamasının on saat ötesine sarktı ve anlaşmaya varılamadan sonuçlandı. Nijerya Petrol Bakanı Emmanuel Ibe Kachikwu, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, görüşmelerden nihabi bir anlaşma çıkmadığını belirtti. Konu hakkında bilgiye sahip bir kaynağa göre, tartışmalar, anlaşmanın toplantıya katılmayan İran gibi diğer OPEC ülkelerini de kapsayıp kapsamayacağı üzerinde yoğunlaştığını kaydetti. Citigroup Inc., toplantı öncesi yaptığı değerlendirmede, bir anlaşmaya varılamaması durumunda, petrol fiyatlarında "sert" düşüşler olabileceği tahmininde bulundu.
Columbia Üniversitesi'nde Küresel Enerji Politikası Merkezi direktörü ve eski Beyaz Saray yetkilisi Jason Bordoff, "Doha öncesi beklentiler dikkate alındığında, üretimin dondurulması konusunda anlaşmaya varılamaması, muhtemelen petrol piyasasında satış dalgası getirecek," dedi ve "Suudi Arabistan'ın anlaşmayı bloke ediyor görünmesi , bu ülkenin petrol politikasının, İran ile süregelen jeopolitik anlaşmazlığı tarafından ne denli fazla yönlendirildiğinin bir göstergesi" şeklinde görüş bildirdi.
Dünya petrol üretiminin yaklaşık yarısını karşılayan 16 ülke, küresel piyasaya istikarr getirmek amacıyla Doha'da bir araya geldi ve bu toplantı, son 15 yılda OPEC ve OPEC dışı ülkeler arasında ilk koordineli adım oldu. Suudi Arabistan İkinci Veliaht Prensi'nin, ülkesinin aralarında İran'ın olduğu diğer üreticiler katılmazsa üretimi durdurmayacağını söylemesinin ardından, Doha'daki toplantıda anlaşmaya varılacağına ilişkin şüpheler artmıştı. İran ise daha önce üretimi dondurmayacağını kaydetmişti.
Ocak ayında son 12 yılın en düşük seviyesini gören Brent petrolü, Suudi Arabistan ve Rusya'nın petrol üretiminin dondurulması konusunda çalışmalar yapması ile birlikte, son iki ayda yaklaşık yüzde 30 değer kazandı. Analistler, anlaşma olması durumunda, bunun küresel arz fazlası üzerindeki etkisinin fazla olmayacağı şeklinde kuşkular taşıyor, ancak anlaşmaya varılamaması, petrol krizini çözmek için koordineli bir harekete olan güveni azaltıyor. Toplantının yaklaşması ile birlikte tansiyonun arttığı bir ortamda, Bloomberg'in geçen hafta düzenlediği ankete katılan 40 analist ve ekonomist, Doha'da anlaşmaya varılıp varılmayacağı konusunda yarı yarıya bölünmüştü.
Katar Enerji Bakanı Muhammed Al Sada, toplantı sonrası düzenlediği basın toplantısında, OPEC üyelerinin Haziran ayına kadar kendi aralarında ve diğer petrol üreticileri ile görüş alışverişinde bulunacağını söyledi. OPEC'in programlı yarı yıl toplantısı 2 Haziran'da yapılacak.
Londra'da Barclays Plc analisti Miswin Mahesh, 15 Nisan'da yaptığı değerlendirmede, "Doha toplantısı OPEC'in hasar gören imajını düzeltmek için bir fırsattı," ded ve "OPEC'in Aralık ayındaki toplantısının başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından, piyasa birlikte hareket etme konusunda tedirgindi ve Doha grubun ilgisini yeniden göstermesi ve güven zincirini tekrar oluşturması için bir şanstı" şeklinde görüş belirtti. (BloombergHT)