Piyasalar Fed'in Eylül kararını bekliyor: 50 baz puan indirim olabilir mi?

Piyasalar şimdi Fed'in Eylül ayında 50 puanlık bir indirime gidip gitmeyeceğini merak ediyor.

Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell'ın faiz indiriminin yakın olduğunu teyit etmesiyle birlikte Cuma günü piyasanın dikkati hızla ne zaman ve ne kadar indirim yapılacağına çevrildi.

Yatırımcılar, Fed'in Eylül ayında çeyrek puanlık ya da 25 baz puanlık bir indirimle uzun süreli bir gevşeme kampanyası başlatması olasılığını fiyatlamaya devam etti.

Bununla birlikte, CME Group'un FedWatch tarafından ölçülen 30 günlük Fed fonları vadeli işlem piyasasındaki fiyatlamaya göre, yarım puanlık bir hamle gibi daha da agresif bir indirimin gerçekleşme olasılığı hızla arttı ve yaklaşık 3'te 1'e ulaştı.

Piyasa katılımcıları, 6 Eylül'de açıklanacak olan Ağustos ayı istihdam raporunun Temmuz ayındaki beklenenden daha zayıf olması halinde bu olasılığı özellikle muhtemel görüyor. Fed'in bir sonraki toplantısı iki haftadan kısa bir süre sonra, 17 Eylül'de başlayacak.

Ekonomist Paul McCulley CNBC'nin “Squawk on the Street” programında yaptığı açıklamada, “Benim baz senaryoma göre, muhtemelen önümüzdeki sekiz toplantı boyunca 25 baz puanlık bir kesinti yolculuğuna çıkacağız, kümülatif olarak birkaç yüz baz puan” dedi ve ekledi: “Ancak daha zayıf bir büyüme ve özellikle de daha zayıf istihdam görürsek, o zaman biraz önden yükleme yapabileceğimizi ve süreci 50 baz puanlık indirimlerle başlatabileceğimizi düşünüyorum.”

Pimco'da eski bir genel müdür olan ve şu anda Cornell'de kıdemli araştırmacı ve Georgetown'da yardımcı profesör olarak görev yapan McCulley, “Bunun henüz temel durum olduğunu düşünmüyorum, ancak sıkılaştırma sürecinde olduğu gibi gevşeme sürecinde de önden yüklemenin kapısını açtığı açık” diye ekledi.

Powell'ın Fed'in Jackson Hole'daki yıllık sempozyumunda yaptığı ve merakla beklenen konuşması, faiz indiriminin kapıda olduğuna dair açık işaretler verdi. Merkez bankası lideri, “Politikanın ayarlanması için zaman geldi” dedi.

Yarım puanlık indirim için durum

Ancak, indirimlerin zamanlaması ve hızı konusunda net konuşmayan Powell, piyasaları Fed'in ne kadar gevşemeye hazır olduğunu tahmin etmeye bıraktı.

Yine de Powell'ın bazı açıklamaları, özellikle istihdam tablosu zayıflamaya devam ederse, daha hızlı hareket etme yönünde bir eğilime işaret ediyor gibi görünüyor.

Powell, “İşgücü piyasası koşullarında daha fazla soğuma istemiyoruz veya bunu hoş karşılamıyoruz” dedi.

Enflasyonun düşüşe geçmesiyle birlikte ekonomiyi desteklemeye yönelik diğer vaatlerin yanı sıra bu da 50 baz puanlık bir hamlenin en azından masada olduğuna dair bazı göstergeler sağladı.

Tüketicilerin ödediği diğer oranların büyük bir kısmını etkileyen Fed'in gösterge borçlanma oranı şu anda %5,25-%5,5 aralığında hedefleniyor. Piyasalar merkez bankasının bu yıl tam bir puan, 2025 yılında ise en az bu kadar indirim yapmasını bekliyor.

SMBC Nikko Securities'in baş ekonomisti Joseph LaVorgna, “Bana öyle geliyor ki, Fed 50 baz puan indirim yaparak daha fazla seçenek elde ediyor” dedi ve şöyle devam etti:

“Eylül, Kasım ve Aralık aylarında 25-25-25 olacağını düşündüğünüz bir plan yaptıysanız, neden başlangıç olarak 50 yapmayasınız ki? Faizleri düşürmek zorunda olduğunuzu biliyorsunuz. Eğer işler daha iyi giderse, sorun değil. Neden bekleyesiniz ki?”

İstihdam raporu kilit önemde

Atlanta Bölge Başkanı Raphael Bostic ve Chicago Bölge Başkanı Austan Goolsbee, Cuma günü CNBC'ye verdikleri ayrı ayrı mülakatlarda, indirimlerin yaklaşmakta olduğunu belirtmelerine rağmen belirli bir gevşeme stratejisi taahhüt etmediler.

Bostic, “Rakamlar, politikamızın etkisini gösterdiğini ve normal bir politika duruşuna geri dönme yolunu başlatabileceğimizi gösteren bir yönde hareket etmeye başlıyor” dedi ve ekledi: “Bakın, harekete geçmek için enflasyonun %2'ye ulaşmasını bekleyemeyiz. Enflasyon çok düştü, bu da bana bu konuda gerçekten çok düşünmemiz gerektiğini söylüyor.”

Şimdi dikkatler iki hafta sonra açıklanacak olan Ağustos ayı istihdam raporuna çevrilmiş durumda.

Sadece 114.000 kişinin istihdam edildiği ve işsizlik oranının %4,3'e yükseldiği Temmuz ayı gibi zayıf bir veri daha Fed'in yarım puanlık bir artışa onay vermesini tetikleyebilir. Tersine, işgücü piyasasının güçlendiğine dair göstergeler Fed'i kesintiden alıkoymayacak, ancak çeyrek puanlık bir hamleyi neredeyse garantileyecek.