Piyasalarda Fed belirsizliği: Para birimleri faiz indirimi baskısı altında

Piyasalar Fed'in faiz indirimi konusunda tereddüt yaşarken para birimleri durgun.

Piyasa katılımcıları Fed'in bu hafta içinde neredeyse kesin olan faiz indiriminin beklenen boyutu konusunda kararsız kalırken, yen Pazartesi günü Japonya'daki tatil nedeniyle zayıflayan işlemlerde yılın en yüksek seviyelerinde seyretti.

Japonya, Çin ve Güney Kore'de piyasaların tatil nedeniyle kapalı olması nedeniyle Asya'da ticaret yavaş seyretti.

Dolar 140,86 yen seviyesinde yatay seyrederek geçen haftayı bitirdiği seviyeye ve Cuma günü gördüğü 140,285 Aralık sonu en düşük seviyesine yakın seyretti. Geçen hafta dolar, yen karşısında %1,3 değer kaybetti.

Fed'in 17-18 Eylül'deki toplantısı, Perşembe ve Cuma günleri İngiltere ve Japonya Merkez Bankalarının da politika kararlarını açıklayacağı yoğun bir haftanın en önemli gündem maddesini oluşturuyor.

Merakla beklenen toplantı öncesinde, özellikle Fed'in yarım puanlık bir faiz indirimiyle agresifleşmesi ihtimali arttıkça, Hazine getirileri düşüyor.

Gösterge 10 yıllık tahvil getirileri en son Cuma gününe göre değişmeyerek %3,65 seviyesindeydi. Bu getiriler yaklaşık iki hafta içinde 30 baz puan düştü. Para politikası beklentileriyle daha yakından bağlantılı olan iki yıllık getiriler %3,57 seviyesindeydi ve iki hafta önceki yaklaşık %3,94 seviyesinden düştü.

Avustralyalı online broker Pepperstone'un araştırma müdürü Chris Weston, doları yen karşılığında satmanın Hazine getirilerindeki düşüşle oynamak isteyen yatırımcılar için en temiz ticaret olduğunu söyledi.

Weston, “Spekülatörler kısa ve düşük seviyelerde seyrederken, bu trend açıkça uyum sağlanması gereken bir trend” dedi ve dolar-yen paritesinin Aralık ayındaki dip seviyelerinin izlenmesi gerektiğini söyledi.

Fed 'in faiz indirimlerine başlarken çeyrek puanlık bir indirim yapması hala biraz daha olası bir sonuç olarak görülüyor.

Geçtiğimiz ay boyunca Fed konuşmacıları ve açıklanan veriler, piyasaların bu haftaki faiz indiriminin büyüklüğü konusundaki olasılıkları değiştirmesine neden oldu ve Fed'in işgücü piyasasındaki zayıflığı agresif indirimlerle mi yoksa daha yavaş bir bekle ve gör yaklaşımıyla mı önleyeceğini tartıştı.

Fed fon vadeli işlemleri, CME FedWatch'a göre, yatırımcıların Eylül toplantısında 50 baz puanlık bir indirim olasılığını %52 olarak fiyatladığını yansıtıyor. Vadeli işlemler 2024 yılında toplam 125 baz puanlık faiz indirimi fiyatlıyor.

Yatırımcılar ayrıca, kısa vadeli politika faizi hedefini %0,25'te sabit tutması beklenen Japonya Merkez Bankası'nın Cuma günkü faiz kararına da bakıyor.

BOJ yönetim kurulu üyeleri, faiz oranlarını daha yüksek görmek istediklerini belirtti ve Japonya'daki faiz oranları ile diğer büyük para birimleri arasındaki daralan fark, yenin yükselmesine ve milyarlarca dolar değerinde yen ile finanse edilen carry trade işlemlerinin çözülmesine neden oldu.

İktidardaki Liberal Demokrat Parti'nin 27 Eylül'de Başbakan Fumio Kishida'nın yerine geçecek lideri belirlemek üzere seçime gidecek olması nedeniyle Japonya'da siyasi liderlikte de bir değişim yaşanacak.

Kishida'nın yerine geçmesi beklenen adayların başında gelen Sanae Takaichi, Cuma günü yaptığı açıklamada Japonya Merkez Bankası'nın ülkenin ekonomik toparlanmasını sağlam tutmak için daha fazla faiz artırımına gitmemesi gerektiğini söyledi.

Sterlin %0,05'lik hafif bir artışla 1,3132$'a yükseldi, ancak yine de Cuma günü gördüğü bir haftanın en yüksek seviyesinden daha zayıftı. Euro %0,11 artışla 1,1088 dolar oldu. Dolar endeksi %0,1 düşüşle 101 seviyesindeydi.

Avrupa Merkez Bankası geçen hafta faiz oranlarını 25 baz puan düşürdü, ancak ECB Başkanı Christine Lagarde önümüzdeki ay borçlanma maliyetlerinde başka bir indirim beklentilerini azalttı.

ECB baş ekonomisti Philip R. Lane ve Başkan Yardımcısı Luis de Guindos Pazartesi günü etkinliklerde konuşacak.

İngiltere Merkez Bankası'nın Ağustos ayında 25 baz puanlık bir indirimle başlattığı gevşemenin ardından önümüzdeki hafta temel faiz oranını %5'te tutması bekleniyor.

Financial Times'ın Pazar günü bildirdiğine göre, Kanada Merkez Bankası (BoC) Başkanı Tiff Macklem ise faiz indirimlerinin hızını artırmaya kapı araladı. BoC, temel politika faizini bir yıl boyunca yirmi yıldan uzun bir sürenin en yüksek seviyesi olan %5'te tuttuktan sonra, Haziran ayından bu yana üst üste üç kez çeyrek puan düşürdü.