Powell faiz indiriminde şahinleşti, altın gevşerken dolar yükselişe geçti

Fed Başkanı Jerome Powell, Fed'in ekonomiye güven arttıkça faizleri düşürmek için 'acele' etmediğini söyledi.

Fed Başkanı Jerome Powell Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ABD merkez bankasının ileriye dönük olarak çeyrek puanlık faiz indirimlerine devam edeceğini ve yeni verilerin devam eden ekonomik büyüme ve tüketici harcamalarına olan güveni artırmasının ardından "acelesi olmadığını" belirtti.

Powell, Ulusal İşletme Ekonomisi Birliği konferansında yaptığı açıklamada, politika belirleyici Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 17-18 Eylül toplantısında beklenenden daha büyük bir indirimle gevşeme döngüsüne başlamasına rağmen, "Bu, faizleri hızlı bir şekilde düşürmek için acelesi olduğunu düşünen bir komite değil" dedi.

Powell, düşük işsizlik oranını korurken enflasyonun Fed'in %2'lik hedefine doğru ilerlemesini sağlamaya çalışmak için "Hareket etme hızımız açısından ne gerekiyorsa yapacağız" dedi. Ancak, ABD merkez bankasının geçen yıldan bu yana enflasyondaki hızlı düşüşü hesaba katmak için başka bir büyük indirimi onaylayıp onaylamayacağı tartışılırken Powell, politika yapıcıların bu ayın başlarında yayınlanan güncellenmiş ekonomik projeksiyonlarında belirtildiği gibi, temel çizginin şu anda bu yılın sonuna kadar iki çeyrek puanlık indirim olduğunu söyledi.

Tennessee eyaletinin Nashville kentinde toplanan kitleye yaptığı konuşmada Powell, "Eğer ekonomi beklendiği gibi gelişirse, yılsonuna kadar iki indirim daha olacak ve toplamda yarım puanlık bir indirim olacak" dedi.

Powell'ın yorumları büyük ölçüde, gelir, harcama ve tasarruf tahminlerini yükselten ve gayrisafi yurtiçi hasılanın düşünülenden daha hızlı büyüdüğünü gösteren son veri revizyonlarıyla desteklenen devam eden ekonomik büyümeye duyulan güvene dayanıyor.

Powell, ekonominin "sağlam durumda" olduğunu söyledi. Powell konuşurken, finansal piyasalar Fed'in faizleri çeyrek puanlarla düşüreceği bahislerine daha fazla yaklaştı ve şimdi bunu gelecek yılın ortasına kadar bu şekilde öngörüyor.

Sonuç yine de Cuma günü açıklanacak Eylül ayı ABD istihdam raporu ve merkez bankasının 6-7 Kasım toplantısından sadece birkaç gün önce, 1 Kasım'da açıklanacak Ekim ayı istihdam raporu da dahil olmak üzere gelecek verilere bağlı olacak. Hisse senetleri Powell'ın açıklamalarının ardından hafifçe gevşedi, ancak büyük endeksler günü yükselişle kapattı. ABD Hazine tahvillerinin getirileri yükseldi, altın da gevşedi.