Qualcomm hisseleri %53 eriyen Intel'i satın mı alıyor?

Mobil cihazlardaki işlemcileriyle hızla büyüyen Qualcomm, yapay zeka yarışında rakiplerinin gerisinde kalan Intel'i satın almak için masaya oturdu.

Qualcomm Intel'i gözüne kestirdi ve satın almak için girişimlerde bulunuyor. Konu hakkında bilgi sahibi olan kaynağa göre Qualcomm CEO'su Cristiano Amon, 50 yaşındaki Intel'i satın almak için müzakerelere şahsen katılıyor. Konu hakkında bilgi sahibi olan bir başka kişi de Amon'un şirket için çeşitli anlaşma seçeneklerini aktif olarak incelediğini söyledi.

Bu ayın başlarında Reuters, Qualcomm'un Intel'in tasarım işinin bazı bölümlerini satın alma olasılığını araştırdığını ve PC tasarım biriminin özellikle ilgi çekici olduğunu bildirdi. Qualcomm yöneticileri Intel'in tüm iş portföyünü inceliyor. Intel ile yapılan görüşmeler henüz erken bir aşamada. Konuya aşina üçüncü bir kişiye göre, San Diego merkezli şirket Intel için resmi bir teklifte bulunmadı.

Kaynaklar, görüşmeler gizli olduğu için isimlerinin açıklanmasını istemedi. Intel ise yorum yapmayı reddetti. Qualcomm, Reuters'ın yorum talebine hemen yanıt vermedi. Bu iddiaların ardından Intel'in hisseleri %3,3 artışla kapanırken, Qualcomm %2,9 düştü. Qualcomm'un yaklaşımı, bir zamanlar dünyanın en değerli çip üreticisi olan, ancak hisseleri yıl başından bu yana değerinin yaklaşık %60'ını kaybeden Intel için zayıf anında geldi.

Anlaşmanın gerçekleşmesi halinde Amerika Birleşik Devletleri, Çin ve Avrupa'daki antitröst düzenleyicilerinin bu alımı incelemesi gerekecek. Qualcomm'un düzenleyici onayları alabilmek için Intel'in bazı bölümlerini elden çıkarması gerekebilir. 2018 yılında Broadcom'un Qualcomm'u 142 milyar dolara satın almaya çalışmasından bu yana teknoloji sektöründeki en büyük devralma girişimi olacak olan teklif, eski başkan Donald Trump tarafından ulusal güvenlik riskleri gerekçe gösterilerek reddedilmişti.

Reuters, piyasa değeri 188 milyar dolar olan Qualcomm'un, borçları dahil 122 milyar dolar değerindeki Intel için yapacağı teklifi nasıl finanse edeceğini belirleyemedi. Son şirket dosyalarına göre Qualcomm'un yaklaşık 13 milyar dolar nakit parası var.

Qualcomm'un Intel'in fason üretim işini nasıl devralacağı da belirsiz. Atomik düzeyde hassasiyete sahip çipler üretmek için Intel, üretim sürecine on yıllar boyunca yüz milyarlarca dolar yatırım yaptı ve bunu yapmak için on binlerce mühendis topladı. Qualcomm hiçbir zaman bir çip fabrikası ya da üretim tesisi işletmedi ve şu anda Taiwan Semiconductor Manufacturing Co ve Arm Holdings tarafından sağlanan tasarımları ve diğer teknolojileri kullanıyor.