Rekor kıran altını düzeltme mi bekliyor yoksa yeni rekorlar mı?

Altın geçtiğimiz haftanın ikinci yarısında yükseldi ve yaklaşan politika toplantısında büyük bir Federal Rezerv (Fed) faiz indirimi beklentilerinin artmasıyla 2.580 doların üzerinde yeni bir rekor seviyeye ulaştı.

- Altın bu hafta yükseliş ivmesi kazandı ve yeni bir rekor kırdı.

- Kısa vadeli teknik tablo alıcıların hakimiyetini vurguluyor.

- Fed faiz oranı kararını açıklayacak ve önümüzdeki hafta revize edilmiş nokta grafiğini yayınlayacak.


Altın geçtiğimiz haftanın ikinci yarısında yükseldi ve yaklaşan politika toplantısında büyük bir Federal Rezerv (Fed) faiz indirimi beklentilerinin artmasıyla 2.580 doların üzerinde yeni bir rekor seviyeye ulaştı. Fed ayrıca ABD merkez bankasının faiz oranı görünümü hakkında önemli ipuçları sunabilecek ve önümüzdeki hafta kıymetli metalin değerlemesini yönlendirebilecek revize edilmiş Ekonomik Projeksiyonlar Özeti'ni (SEP) yayınlayacak.

Altın alıcıları aksiyona hakim

Önceki haftanın sonunda görülen keskin düşüşün ardından Altın Pazartesi günü 2.500 doların üzerine geri döndü. Yüksek seviyeli makroekonomik veri yayınlarının olmaması nedeniyle, düşen ABD Hazine tahvili getirileri ABD Doları'nı etkiledi ve altının Salı günü yükselmeye devam etmesini sağladı.

Junko Nagakawa

Çarşamba günü Asya işlem saatleri sırasında, Japonya Merkez Bankası (BoJ) yönetim kurulu üyesi Junko Nagakawa, ekonomi ve fiyatlar projeksiyonları doğrultusunda hareket ederse, BoJ'nin parasal genişlemenin derecesini ayarlamasının muhtemel olduğunu söyledi. Bu yorumlar, USD/JPY paritesinde keskin bir düşüşe neden oldu, doları daha da olumsuz etkiledi ve Altın'da bir başka yükseliş için kapıyı açtı. Günün ilerleyen saatlerinde, Çalışma İstatistikleri Bürosu (BLS), Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) Temmuz ayında kaydedilen %2,9'luk artıştan düşerek Ağustos ayında %2,5 arttığını bildirdi. Ancak, oynak gıda ve enerji fiyatlarını hariç tutan çekirdek TÜFE, aylık bazda %0,3 artarak %0,2'lik piyasa beklentisini aştı. ABD Hazine tahvili getirileri ani tepkiyle toparlandı ve Altın'ı günün ikinci yarısında güneye dönmeye zorladı.

Perşembe günü, BLS, Üretici Fiyat Endeksi'ndeki (ÜFE) değişimle ölçülen yıllık üretici enflasyonunun Temmuz ayındaki %2,1'den Ağustos ayında %1,7'ye düştüğünü bildirdi. Altın bu verinin ardından 2.530 doların üzerine çıktı ve daha da yükseliş ivmesi kazandı. Ayrıca, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) referans faiz oranını 25 baz puan (bps) düşürme kararının ardından XAU/EUR paritesinde görülen belirleyici yükseliş, Altın'ın Euro'dan sermaye çıkışlarını da yakalayabildiğini gösteriyordu.

Bu arada, yaygın olarak "Fed içeriden biri" olarak görülen The Wall Street Journal muhabiri Nick Timiraos, bir makalede Fed'in önümüzdeki haftaki toplantıda yapacağı faiz indiriminin boyutunun çok yakın bir çağrı olacağını yazdı. CME FedWatch Tool'a göre, Eylül toplantısında 50 bps faiz indirimi olasılığı Perşembe sabahı yaklaşık %20'den %40'ın üzerine çıktı. Bunun sonucunda, referans 10 yıllık ABD Hazine tahvili faizi düşmeye devam etti ve Altın'ın Cuma günü rallisini 2.580 doların üzerine çıkarak yeni bir rekor seviyeye ulaşmasını sağladı.

Altın yatırımcıları Fed politika duyurularını bekliyor

ABD ekonomik takvimi Salı günü Ağustos ayına ait Perakende Satış verilerini yayınlayacak. Yatırımcılar Temmuz ayında kaydedilen %1'lik büyümenin ardından aylık %0,2'lik bir artış bekliyor. Negatif bir baskı, doların talep bulmasını zorlaştırabilir ve altının yükselmesine yardımcı olabilir. Bununla birlikte, piyasa tepkisinin kısa ömürlü kalması muhtemeldir ve yatırımcılar Çarşamba günü Fed'in para politikası duyurularından önce büyük pozisyonlar almaktan kaçınacaktır.

Piyasa konumlandırması, Altın'ın Fed olayına doğru ilerlerken iki yönlü bir riskle karşı karşıya olduğunu gösteriyor. 25 baz puanlık bir faiz indirimi, ani tepkiyle doları yükseltebilir ve altının bir düzeltme yapmasına neden olabilir. Öte yandan, Fed'in 50 baz puanlık bir faiz indirimi seçmesi durumunda doların daha fazla zayıflaması için yer var.

Faiz kararına ek olarak, piyasa katılımcıları ayrıca nokta grafiği olarak da bilinen revize edilmiş SEP'i de inceleyecek. CME FedWatch Aracı, Fed'in bu yıl politika faizini Eylül ayındaki faiz indirimi de dahil olmak üzere toplamda 100 baz puan düşürme ihtimalinin %90'dan daha güçlü olduğunu gösteriyor. Bu konumlandırma, piyasaların yılın son üç politika toplantısında en az bir 50 baz puan ve iki 25 baz puan faiz indirimi öngördüğünü gösteriyor. Nokta grafiği, politika yapıcıların politika faizinin yıl sonunda mevcut oranın 100 baz puan altında, %4,25-%4,5 seviyesinde olmasını beklediğini gösteriyorsa, Fed 25 baz puanlık bir indirim duyursa bile XAU/USD yükseliş ivmesi kazanacaktır. Öte yandan, yıl sonuna kadar faiz oranlarında toplam 75 baz puanlık bir düşüşe işaret eden bir nokta grafiği eşliğinde 25 baz puanlık bir faiz indirimi, ABD hazine tahvili getirilerinin toparlanmasına yardımcı olabilir ve Altın'a zarar verebilir.

Yatırımcılar ayrıca büyüme projeksiyonlarına da yakından dikkat edecekler. Büyüme tahminlerinde önemli bir aşağı yönlü revizyon, gelecek yıl bir durgunluk yaşanacağına dair korkuları yeniden canlandırabilir ve ABD borsalarında bir satış dalgasına yol açabilir. Bu senaryoda, Fed'in sonucu ılımlı olarak değerlendirilse bile USD zeminini koruyabilir ve kayıplarını sınırlayabilir.

Özetle, Fed'in faiz kararı, revize edilmiş nokta grafiği ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın toplantı sonrası basın toplantısındaki yorumları kesinlikle piyasa oynaklığını artıracaktır. Çok fazla hareketli parça olacak ve en azından ertesi gün Avrupa sabahına kadar ortalık yatışana kadar pozisyon almak çok riskli olabilir.

Altın teknik görünümü

Günlük grafikteki Göreceli Güç Endeksi (RSI) göstergesi 70'in altında kalıyor ve bu da Altın'ın teknik olarak aşırı alıma dönmeden önce daha fazla yükseliş alanına sahip olduğunu gösteriyor. Bir sonraki direnç, 2600 dolardaki psikolojik seviye ve Şubat ortasından itibaren yükselen regresyon kanalının üst sınırında yer alan 2.660 dolarda bulunuyor. 

Aşağı yönde, 2.530 dolar (statik seviye, eski direnç) 2.500 dolar (statik seviye, psikolojik seviye) ve 2.460 dolardan (50 günlük Basit Hareketli Ortalama) önce ilk destek olarak hizalanıyor.