Japonya'da gözaltına alınan Renault'nun CEO'su Carlos Ghosn şirket yönetiminin salı günü gerçekleştirdiği toplantının ardından görevinde kaldı.
Japon Nissan ve Mitsubishi otomobil firmaları ile ortaklığı bulunan Fransız şirket yönetimin iki numarası Thierry Bolloré'yi geçici olarak CEO (İcra Kurulu Başkanı) yaptı.
Renault'nun yönetim kurulu Ghosn'un Japonya'da devam eden yolsuzluk soruşturması kapsamında gözaltına alınması sonrası acil toplandı.
Renault'dan yapılan açıklamada 55 yaşındaki Bolloré'ye Carlos Ghosn'ın yetkilerinin tamamen aynısının verildiği duyuruldu.
Carlos Ghosn ne ile suçlanıyor?
Maaşı yıllık 7.4 milyon euro olan Ghosn'un, bunu eksik beyan ettiği iddia ediliyor.
İşadamının maaşı Renault'un en büyük hissedarı olan Fransız Hükümeti'nin muhalefetine rağmen şirketin yönetim kurulu toplantısında kabul edilmişti.
Japon devlet televizyonu NHK'nın haberine göre, Ghosn, Rio, Beyrut, Paris ve Amsterdam'daki evlerinin satın alınması ve renovasyonu için şirket hesabından milyonlarca yen ödeme yaptı.
Ghosn'a verilecebilecek olası cezalar
Japonya yasalarına göre gözaltına alınan şüpheliyle ilgili kararın 20 gün içerisinde verilmesi gerekiyor. Ghosn'un bu noktada son tarih olan 7 Aralık günü kendisiyle ilgili kararı öğreneceği belirtiliyor. İşadamının 10 yıla kadar hapis cezası alabileceği öngörülüyor. Tokyo eski bölge savcısı Tsutomu Nakamura'ya göre Ghosn'un kefaletle serbest bırakılması durumunda da milyonlarca euro ödeme yapmak durumunda kalabilir.
Otomobil dünyasında niçin 'kurtarıcı' olarak görülüyor?
1999 yılında Fransız Renault, Japon otomobil üreticisi Nissan'ın yüzde 43,4'lük hissesini aldı. Bu ortaklığı iflastan kurtaran ve yeniden yapılandıran Ghosn 2001 yılından beri markanın hem CEO'su hem de yönetim kurulu başkanı olarak görev yapıyordu.
2005 yılında Renault'un başkanı Ghosn, 2016 yılında Japon otomobil üreticisi Mitsubishi'nin yüzde 34'ünün satın alınmasına öncülük etti; o tarihten bu yana da Mitsubishi Motors'un yönetim kurulu başkanlığını yürüttü.
Nissan, Renault ve Mitsubishi ortaklığı, bu yılın ilk yarısında 5,54 milyon araçla dünyanın en büyük otomobil satıcısı konumunda bulunuyor.