Rus birlikleri, silahsız gönüllülerle birlikte Kırım'ın Sivastopol limanında bulunan Ukrayna donanması karargahına girerek tesise Rusya bayrağı çekti.
Askerlerin üsse girmesi Rusya'nın Kırım yarımadasında kontrolünü sıkılaştırdığını gösterirken, Batılı ülkeler ve Rusya, Kırım'ı ilhak kararının ardından uzun sürecek bir mücadeleye hazırlanıyor. ABD ve Avrupa ülkeleri, itirazlarını dinlemeyen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in üzerinde nasıl baskı kuracaklarını bulmaya çalışıyor.
Washington ve Brüksel'in yeni yaptırım tehdidine rağmen Rusya parlamentosunun Ukrayna toprağı olan Kırım'ın Rusya'ya bağlanmasını öngören anlaşmayı hafta sonuna kadar onaylaması bekleniyor. Rus birlikleri ise Kırım'da silahlı direniş tehdidi ortaya çıkmaması için hızla hareket ediyor.
Rusya, Kırım'da pazar günü düzenlenen ve Rusya'ya katılma kararı çıkan referandum öncesinde binlerce askerini bölgeye göndererek askeri yığınak yaptı. Etnik Rus vatandaşlarının çoğunluk oluşturduğu Kırım'da oy kullananların yüzde 97'si Rusya'ya katılma kararı alırken, milliyetçi duygular kadar aylık maaşlarındaki artış beklentileri seçmenleri etkiliyor. Fakat silahlı kişilerin giderek arttığı bölgede Ukrayna yanlısı Kırımlılar arasında huzursuzluk görülüyor.
Putin, Kırım'ı ilhak kararına gerekçe olarak Moskova ile sıkı ilişkileri olan eski cumhurbaşkanı Viktor Yanukovich'in görevden alınmasına neden olan protesto gösterilerini düzenleyen "faşistleri" gösteriyor. Ukrayna ve Batılı devletler referandumu kabul etmiyor ve Putin'in yaptıklarının izahatı olmadığını ifade ediyorlar.
Yanukovich, Avrupa Birliği ile ticaret anlaşmasını imzalamaktan son anda vazgeçip, Rusya ile ekonomik entegrasyon anlaşmaları imzalayarak Ukraynalıların tepkisini çekmişti.
Almanya ilk adımı attı
Almanya hükümeti, bir hükümet kaynağının verdiği bilgiye göre, Avrupa Birliği ile Ukrayna arasında daha yakın siyasi işbirliği kurulmasına yönelik planları onaylayarak, Başbakan Angela Merkel'in bu hafta yapılacak olan AB liderler zirvesinde ortaklık anlaşması imzalamasına izin verdi. AB'nin daha sonra Ukrayna ile geniş kapsamlı bir ticaret anlaşması imzalaması bekleniyor.
Şu ana kadar sadece bazı Rus yetkilileri hedefleyen Batılı ülkelerin sembolik yaptırımlarına karşılık vereceğini daha önce açıklayan Rusya, bugün yıl sonuna kadar askeri tesislerini Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) erişimine kapattı.
ABD kınadı
Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, Ukrayna'nın Kırım'daki Karadeniz Donanması Karargahının silahlı ve maskeli kişilerce ele geçirilmesiyle ilgili olarak, “Kırım’da, ister üniformalı askerler ister üzerinde armaları bulunmayanlar olsun Rus güçlerinin, Ukrayna askeri personeline zararı ve herhangi bir zayiatından doğrudan Rusya ordusu sorumludur” dedi.
Carney, günlük basın toplantısında, Kırım'daki Karadeniz Donanması Karargahı’na yapılan saldırıya değindi.
“Rusya’nın Kırım’da güç kullanımını şiddetle kınadıklarını” belirten Carney, şunları kaydetti:
“Kırım’da, ister üniformalı askerler ister üzerinde armaları bulunmayanlar olsun Rus güçlerinin, Ukrayna askeri personeline zararı ve herhangi bir zayiatından doğrudan Rusya ordusu sorumludur. Ukraynalı askeri personelin dün öldürüldüğüne yönelik haberler özellikle kaygı verici ve (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin’in Rusya’nın Kırım'a askeri müdahalesinin, Ukrayna’nın o bölgesine güvenlik getirdiğine yönelik iddialarıyla ters düşüyor. Rus güçlerinin Ukrayna askeri tesislerini ele geçirmeye yönelik devam eden çabaları, tehlikeli bir durum yaratıyor. Bu eylemleri kınıyoruz”.
"Daha fazla bedel ödetmeye hazırız"
Rusya’nın Ukrayna hükümetiyle, Ukrayna güçlerinin güvenliğini temin etme noktasında acil temasa geçmesi gerektiğini ifade eden Carney, bu sorunu çözmenin tek anlamlı yolunun diplomasi olduğuna işaret etti.
Carney, “Bunun yanında Rusya’ya Ukrayna’nın egemenlik ve toprak bütünlüğünü ihlaline yönelik daha fazla bedeller ödetmeye hazırız” dedi.
Bir soru üzerine Carney, “Rusya’nın eylemleri, Avrupa’da, 1990’lardan bu yana görmediğimiz biçimde, güvenlik konusunda geniş kaygılar ve istikrarsızlık yarattı” diye konuştu.