Forbes'un Rusya baskısına göre, Rusya'nın listede geçen yıla göre 22 artışla 110 resmi milyarderi bulunuyor. 2022 listesi açıklandığında bu kişilerin toplam serveti 353 milyar dolardan 505 milyar dolara yükselmişti.
Forbes, ayrıca DST Global kurucusu Yuri Milner, Revolut kurucusu Nikolay Storonsky, Freedom Finance kurucusu Timur Turlov ve JetBrains kurucu ortakları Sergei Dmitriev ile Valentin Kipyatkov dahil beş milyarder Rus vatandaşlığından çıkmasaydı listenin daha uzun olacağını söyledi.
Savaş öncesi toplam servet 606 milyar dolardı
"Geçen yılki reyting sonuçları Rus ekonomisine ilişkin kıyamet tahminlerinden de etkilendi" şeklinde bir habere yer veren Forbes, Rusya'daki milyarderlerin toplam servetinin savaş başlamadan önce 2021 yılında 606 milyar dolar olduğunu belirtti.
Rus milyarderlere ağır yaptırımlar
Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçen yıl 24 Şubat'ta Ukrayna'ya asker gönderme emri vermesinin ardından Batı, Putin'i savaş nedeniyle cezalandırmak amacıyla Rusya ekonomisine ve en zengin insanlarından bazılarına ağır yaptırımlar uyguladı.
Putin, Batı'nın Rusya'yı yok etmeye çalıştığını söyledi ve Batı'nın yaptırımlarının Rus ekonomisini yok edemediğini, hatta Batı'nın lüks mallarının bile Rusya'ya girmesini engelleyemediğini defalarca dile getirdi.
Yaptırımlar Rusya'yı Uzak Doğu'ya yöneltti
Rusya ekonomisi Batı yaptırımlarının baskısı altında 2022'de %2,1 küçüldü ancak başta Çin, Hindistan ve Orta Doğu olmak üzere küresel piyasalara petrol, metal ve diğer doğal kaynakları satmayı başardı.
Uluslararası Para Fonu (IMF) bu ay Rusya'nın 2023 yılı büyüme tahminini %0,3'ten %0,7'ye yükseltirken, 2024 tahminini %2,1'den %1,3'e düşürdü ve işgücü sıkıntısı ile Batılı şirketlerin ülkeyi terk etmesinin ülke ekonomisine zarar vermesini beklediğini açıkladı.
Rus ekonomisinin can damarı olan Ural petrolünün varil fiyatı 2021'de 69 dolar iken 2022'de ortalama 76,09 dolar oldu. Gübre fiyatları da geçen yıl yüksekti.
Gübre işinden servet kazanan Andrei Melnichenko, Forbes tarafından 25.2 milyar dolarlık tahmini değeriyle Rusya'nın en zengin adamı olarak listelendi; bu rakam geçen yılki değerinin iki katından fazla.
Dünyanın en büyük paladyum ve rafine nikel üreticisi Nornickel'in başkanı ve en büyük hissedarı Vladimir Potanin, 23,7 milyar dolarlık servetiyle Rusya'nın en zengin ikinci ismi oldu.
Çelik üreticisi NLMK'yı kontrol eden ve geçen yıl Rusya'nın en zengin adamı olarak gösterilen Vladimir Lisin, 22,1 milyar dolarlık servetiyle Forbes Rusya listesinde üçüncü sırada yer aldı.
Yaptırımlar ırkçı bir araç
Birçok Rus milyarder Batı'nın yaptırımlarını beceriksizce ve hatta ırkçı bir araç olarak nitelendiriyor.
Sovyetler Birliği dağılırken servetlerine servet katan ve oligarklar olarak bilinen küçük bir işadamı grubu, son Başkan Boris Yeltsin yönetimindeki Kremlin'i dünyanın en büyük petrol ve metal şirketlerinden bazılarının kontrolünü kendilerine vermeye ikna etti.
Milyonlarca Rusun nefretini kazandılar
Özelleştirme anlaşmaları işadamlarını dünyanın süper zenginleri ligine yükseltirken, milyonlarca yoksul Rus'un da nefretini kazanmalarına neden oldu.
Ancak Putin döneminde, Mikhail Khodorkovsky ve Boris Berezovsky gibi bazı orijinal oligarkların mal varlıkları ellerinden alındı ve sonuçta bu mal varlıkları genellikle eski casuslar tarafından yönetilen devlet şirketlerinin eline geçti.
Rus iç talebi yaptırımlara aldırmıyor
Forbes listesindeki yeni Rus isimler arasında süpermarket, kimya, inşaat ve ilaç sektörlerinden para kazanan milyarderlerin yer alması, yaptırımlara rağmen Rus iç talebinin güçlü kaldığını gösteriyor.