Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Rusya’nın ‘uçak krizi‘nin ardından Türkiye’den giden 1250 TIR’ı sınırda beklettiğini, bu gecikmenin araç başına yaklaşık 175 bin lira maliyeti olduğunu açıkladı.
UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, Türkiye ile Rusya arasındaki gerilim nedeniyle Rusya’nın Türk TIR’larının yanı sıra Türk ihraç ürünleri taşıyan diğer ülke tırlarına da transit geçiş izni vermediğini belirtti.
Şener, şu anda Sarp kapısı ve Ukrayna’dan çıkan yaklaşık 1,000 TIR’la Rusya’yı transit geçmek isteyen 250 TIR’ın bekletildiğini söyledi.
Beklemenin faturasının araç başına 50 bin ila 60 bin dolar olduğunu ifade eden Şener, söz konusu malların ağırlıklı olarak tekstil, hazırgiyim, makine ve aksamlarıyla gıda ürünlerinden oluştuğunu; Samsun ve Novorossiysk limanında bekleyen 400’er konteynerdeki gıda ürününün ise bozulma riskiyle karşı karşıya bulunduğunu söyledi.
Alternatif Hazar güzergahını kullanmak için bazı araçların Azerbaycan’a yöneldiğini belirten Şener; ancak bu güzergahın sefer başı maliyeti 1500 ila 2 bin dolar (4 bin 350 ila 5 bin 800 bin lira) artırdığını ve maliyetleri düşürmek için Azerbaycan ve Türkmenistan’la görüşmelerin sürdüğünü söyledi.
Putin misilleme kararnamesini imzaladı
Türkiye’nin geçen salı günü Suriye sınırında Rus savaş uçağını düşürmesinin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Türkiye’ye yönelik bir dizi ekonomik yaptırım öngören bir kararname imzalamıştı.
Kararname, Türkiye’ye özel uçak seferlerinin durdurulması, tur firmalarından Türkiye’ye tatil paketi satmamalarının istenmesi, bazı Türk ithal ürünlerinin yasadışı yapılması ve Türk firmaları ve vatandaşlarının ekonomik aktivitelerinin durdurulması veya azaltılmasını öngörüyor.
TIR’ların geçişi tamamen yasaklanabilir
Öte yandan Başbakan Yardımcısı Arkadi Dvorkviç, şu an yıllık 8 bin civarındaki araç geçiş belgesi sayısının 2016 yılında 2 binle sınırlı tutulacağını açıkladı. Dvorkiç, “Hatta gerekirse bu sayı sıfırlanabilir” diye ekledi ve yasal hazırlığın başlatıldığını açıkladı.
Şener’in verdiği bilgiye göreyse Türk TIR’ları Orta Asya’ya Hazar üzerinden yıllık yaklaşık 5 bin, Rusya üzerinden yaklaşık 6 bin, İran üzerinden ise 45 bin giriş yapıyor.