Rusya, geçtiğimiz haftalarda uygulamaya koyduğu dizelde ihracat yasağını sona erdirdi. Dizel, geçen yıl yaklaşık 35 milyon ton ile Rusya'nın en büyük petrol ürünü ihracatı ve bunun neredeyse dörtte üçü boru hatları ile sevk edildi. Rusya ayrıca 2022 yılında 4.8 milyon ton benzin ihraç etti.
Haberin ardından küresel petrol fiyatları erken saatlerdeki kazançlarını tersine çevirerek düşüşe geçti. Brent vadeli petrol kontratları %0,08 düşüşle varil başına 84,01$'a geriledi ve Mart ayından bu yana en sert haftalık düşüşünü yaşadı.
Hükümetten yapılan açıklamada, "Hükümet, üreticinin ürettiği dizel yakıtın en az %50'sini iç piyasaya arz etmesi koşuluyla, boru hattıyla limanlara teslim edilen dizel yakıt ihracatına yönelik kısıtlamaları kaldırdı" denildi.
ABD'nin hemen önünde dünyanın en büyük denizaşırı yakıt ihracatçısı olan Rusya'dan yapılan yakıt ihracatına getirilen kısıtlamalar küresel fiyatları artırdı ve bazı alıcıları alternatif benzin ve dizel kaynakları aramaya zorladı.
Avrupa Birliği'nin Moskova'nın Ukrayna'daki eylemleri nedeniyle Rus yakıt ithalatını yasaklamasının ardından Rusya, Avrupa'ya yönelik dizel ve diğer yakıt ihracatını Brezilya, Türkiye, bazı Kuzey ve Batı Afrika ülkeleri ve Orta Doğu'daki Körfez ülkelerine yönlendirdi. Kendi büyük rafinerileri olan Körfez ülkeleri yakıtı yeniden ihraç ediyor.
Rusya son aylarda hem kıtlık hem de yüksek yakıt fiyatlarıyla mücadele ediyor ve bu durum özellikle hasat mevsiminde çiftçilere zarar veriyor.
Moskova merkezli BCS brokerlik şirketi sabah yayınladığı bir notta, "Yetkililerin kararı her iki sorunun da çözümüne yardımcı olacak, ancak tamamen çözmeyecek" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bağımsız tüccarların ihracat karlılığı elde etmeleri için arbitraj fırsatlarının çoğunu ya da tamamını ortadan kaldıracak vergi değişikliklerinin yakında yapılmasını bekliyoruz."
Yasağın yürürlüğe girmesinden bu yana, yerel borsadaki toptan motorin fiyatları %21 oranında düşerken, benzin fiyatları da %10 oranında azaldı.
Her ne kadar Devlet Başkanı Vladimir Putin'in petrol işindeki adamı olan Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak yasağın olumlu sonuçlar vermeye başladığını söylese de, bu henüz perakende fiyatlarda aynı ölçüde bir düşüşe dönüşmedi.
Federal Anti-Tekel Servisi (FAS) Perşembe günü yaptığı açıklamada petrol şirketlerine petrol ürünleri fiyatlarını düşürmeleri yönünde talimat gönderdiğini açıkladı.
Hükümet ayrıca Cuma günü, yakıt üretmeyen bayiler için yakıt ihracat vergisini ton başına 20.000 rubleden 50.000 rubleye (495,63 $) yükseltti ve 1 Ekim'den itibaren petrol rafinerileri için sübvansiyonları veya damper ödemelerini tamamen yeniden kurdu.