Fransa, Rusya'dan artık gaz alımı yapmayacağını açıkladı.
Avrupa'nın ve Fransa'nın en büyük doğalgaz dağıtıcılarından GRTGAZ'dan yapılan açıklamada, 15 Haziran'dan itibaren Rus enerji şirketi Gazprom'un sağladığı doğalgazın Fransa'ya akışının durduğu belirtildi.
Rusya'nın Kuzey Akım üzerinden doğalgaz sevkiyatını düşürmesiyle Almanya'dan Fransa'ya fiziksel gaz akışının durduğu bildirilen açıklamada, Fransa'nın artık Rus doğalgazını kullanmayacağı ifade edildi.
Açıklamada, Fransa'nın gaz stokunun yüzde 50'den 56'ya yükseldiği, kesintiye rağmen ülkede enerji sıkıntısının olmayacağı kaydedildi.
Fransa, gaz ithalatının yüzde 17'sini boru hattı ve LNG gemileri yoluyla Rusya'dan yapıyordu.
Rus enerji şirketi Gazprom, yakın zamanda Kuzey Akım üzerinden gaz sevkiyatının günlük 167 milyon metreküpten 67 milyon metreküpe düştüğünü açıklamıştı.
Kesintinin sebebi Alman Siemens şirketine bakım için gönderilen bazı teknik ekipmanların henüz geri gelmemesi olarak gösterilmişti.
Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck, Rus gazını Almanya'ya taşıyan Kuzey Akım'daki arz kesintisini "siyasi güdümlü" şeklinde nitelendirerek Gazprom'u doğal gaz fiyatlarını yukarı çekmeye çalışmakla suçlamıştı.
İtalya'ya yüzde 50 azaldı
Öte yandan İtalyan ENI, Gazpromun gönderdiği gaz miktarını yüzde 50 düşüreceğini bildirdi.
Şirketten yapılan açıklamaya göre, ENI, Gazprom'a günlük gaz talebini yaklaşık 63 milyon metreküp olarak iletti ancak Gazprom talep edilen miktarın sadece yüzde 50'sini karşılayacağını bildirdi.
Gazprom, çarşamba günü ENI'ye gaz akışını yüzde 15 azalttığını iletmişti. ENI kaynakları, kesintiye dair kendilerine bir gerekçe sunulmadığını ve durumun yakından izlendiğini kaydetmişti.
İtalya Başbakanı Mario Draghi ve İsrail Başbakanı Naftali Bennett, bu hafta İsrail'de yaptıkları görüşmede enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi konusunu ele almıştı.
Öte yandan İtalya, daha önce Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle yaşanan enerji krizinde kaynaklarını çeşitlendirmek amacıyla Cezayir'den temin ettiği gaz miktarını artırmış, ayrıca bu konuda Kongo ve Angola gibi ülkelerle de görüşmüştü.