Sabancı Holding CEO'su Zafer Kurtul, 2016 yılında konsolide cironun yüzde 25 artışla 25.5 milyar TL, toplam kârın ise yüzde 12 artışla 1.9 milyar TL'ye ulaştığını belirterek; 2017 bütçesi için ekonomideki büyümeyi yüzde 3-3.5 olarak aldıklarını ancak önümüzdeki dönemde artacak fonlama maliyetlerinin şirket bilançolarına bir miktar olumsuz etkisi olacağını söyledi.
Basında yer alan haberlerin aksine, perakende alanındaki iştirakleri Carrefoursa'dan çıkma planları bulunmadığını vurgulayan Kurtul, enerji alanındaki iştirakleri Enerjisa'da ise halka arz çalışmalarının devam ettiğini, ancak piyasa koşulları nedeniyle zamanlama veremediklerini söyledi.
Capital ve Ekonomist dergileri tarafından Vodafone sponsorluğunda düzenlenen "CEO Ajanda 2017" konulu toplantıda konuşan Kurtul, "2016'yı herşeye rağmen şirketlerimizde performanslarımızın daha iyiye gittiği bir yıl olarak görüyoruz... Sabancı Holding konsolide ciromuz 2016 yılında yüzde 25 arttı, 25.5 milyar TL konsolide ciroya ulaştık. Kârımız da yüzde 12 arttı, 1.9 milyar TL toplam kâra ulaştık" dedi.
Kurtul, ilk dokuz ay itibarıyla 3 milyar lira tutarında yatırım yaptıklarını söyledi.
Gelecek yılın ise biraz daha belirsizliklerle dolu bir yıl olarak gözüktüğünü söyleyen Kurtul, "Hem dış kaynaklı hem de ülkemizin bulunduğu şartlar nedeniyle böyle bir beklentimiz var. Özellikle ABD'deki yönetim değişikliği, yeni yönetimin yapmak istedikleri, bunun özelikle gelişmekte olan ülkelere olan etkilerini bugünden tahmin etmek son derece zor görünüyor" dedi ve ekledi:
"ABD'de enflasyonun ve faizlerin artacağı yönündeki beklentiler, doların daha kuvvetli olması... Bu da tabi ülkemizde önümüzdeki yıl büyümenin biraz daha zor olacağını gösteriyor. Biz bütçemizde yüzde 3-3.5 gibi bir hedef aldık. Enflasyonun bu kurlarla ilgili biraz daha yükseleceğini ve yüzde 8-9 arası olacağını düşünüyoruz."
FONLAMA MALİYETLERİNİN ARTMASI BİLANÇOYU OLUMSUZ ETKİLEYECEK
Kurdaki yükselişle birlikte Merkez Bankası'nın kurda stabilite sağlamak için tedbir alacağını belirten Kurtul, "Tabi ki faizlerin düşük olması bizim için, şirketlerimiz için çok önemli. Ama bu stabiliteyi sağlamak için Merkez Bankası'nın bir miktar faiz artırmak zorunda kalacağı... Bu şekilde baktığımızda fonlama maliyetlerinin yükseleceği ve bilançomuza etkilerinin de önümüzdeki dönemde bir miktar negatif olacağı bir yıl olarak bekleyebiliriz" diye konuştu.
Buna karşın, Sabancı Holding olarak 2016 yılında kur riskini çok iyi yönettiklerini belirten Kurtul, "Özellikle açık pozisyon olmamasına ve kur riski almamaya çok dikkat ettik. Bunu 2017 yılında da aynı şekilde sürdüreceğiz" dedi.
CARREFOURSA'DAN ÇIKIŞ YOK, ENERJİSA'DA IPO İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Sabancı Holding'de hedeflerinin portföydeki bütün şirketleri halka açmak olduğunu söyleyen Kurtul, "Önümüzdeki dönemde Enerjisa'nın halka açılması projesinde çalışıyoruz. Piyasa koşulları nedeniyle bir zaman vermemiz şu anda mümkün değil. Ama bu bizim öncelikli bir hedefimiz" diye konuştu.
Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Mehmet Göçmen, geçtiğimiz Nisan ayında yaptığı açıklamada, Enerjisa'nın halka arzını 2017 sonu, 2018 başında yapmayı hedeflediklerini söylemişti.
Sabancı Holding'in perakende alanındaki iştiraki Carrefoursa ile ilgili de değerlendirmede bulunan Kurtul, "Basında zaman zaman Carrefoursa ile ilgili haberler görüyoruz. Bizim Sabancı Holding olarak hiçbir zaman Carrefoursa'dan çıkma planımız yok. Burada yapmak istediğimiz kullanmadığımız gayrimenkul satışları. Ama bu çok yanlış anlaşılıyor. Bizim yaptığımız temaslar gayrimenkul satışlarımız ile ilgili" diye konuştu.