Sancak'tan BMC'ye 725 milyon lira teklif

Başbakan'a yakınlığı ile bilinen işi adamı Ethem Sancak Çukurova Grubu'na ait medya şirketlerinden sonra BMC ihalesinde de 725 milyon lira teklif verdi

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) düzenlediği BMC Ticari ve İktisadi Bütünlüğü'nün satış ihalesinde tek teklif, 725 milyon lira ile iş adamı Ethem Sancak'ın sahibi olduğu ES Mali Yatırım ve Danışmalık AŞ'den geldi. 

Başbakan'a yakınlığı ile bilinen işi adamı Ethem Sancak daha önce de TMSF tarafından el konulan Çukurova Grubu'na ait medya şirketlerini satın almıştı

TMSF'nin Çukurova Holding'ten yönetimini devraldığı ağır ve zırhlı araç üreticisi BMC Ticari ve İktisadi Bütünlüğü'nün satış ihalesi TMSF'nin Gayrettepe'deki merkezinde yapıldı. ES Mali Yatırım ve Danışmalık AŞ, ihaleye tek firma olarak katıldı.

Satış Komisyon Başkanı Hamit Sarı, muhammen ihale bedelinin 985 milyon lira olduğunu belirterek, katılımcı ile kapalı zarfta verilen teklif üzerinden açık artırmaya geçileceğini söyledi. Açık artırmada tekliflerin sözlü olarak alınacağını belirten Sarı, bu tekliflerin ihale bedeli olan 985 milyon liranın altında olamayacağının altını çizdi.

Sarı, teklifin ihale bedelinin altında kalması ve Fon Kurulu tarafından karar verilmesi halinde cuma günü saat 11.00’de pazarlık aşamasıyla ihaleye devam edileceğini bildirdi.

ES Mali Yatırım ve Danışmalık AŞ’nin, TMSF’nin şeffaf sandığına attığı yazılı mali teklif 540 milyon lira olarak açıklandı. Yazılı miktarın muhammen bedelin oldukça altında olması ve tek katılımcı bulunması sebebiyle şartnamedeki "1 milyon lira aralıkla açık artırma yapılacağı" kuralı uygulanmadı.

Komisyon Başkanı Sarı'nın isteği üzerine ES Mali Yatırım ve Danışmanlık AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, tekliflerini 10 milyon lira artırarak 550 milyon liraya yükselttiklerini belirtti. BMC’nin kendileri için ve Türkiye için önemli bir firma olduğunu belirten Sancak, tekliflerini önce 650 milyon liraya daha sonra da 700 milyon liraya yükseltti.

Satış Komisyon Başkanı Sarı’nın teklifi yükseltip yükseltmeyeceklerine ilişkin sorusu üzerine mola alan ES Mali Yatırım ve Danışmalık AŞ, moladan sonra tekliflerini önce 710 milyon liraya çıkarttı. Şirket adına tekrar söz alan Sancak, son tekliflerinin 725 milyon lira olduğunu açıkladı.

Sancak, teklifi şu anda tekrar yükseltmek istemediklerini, cuma günü zaten pazarlık yapılacağını belirterek, BMC'nin içinde bulunduğu 200 milyon liralık borç sebebiyle muhammen bedele zaten oldukça yaklaştıklarını vurguladı.

 "Niyetimiz bu kuruma asgari 500 milyon dolar yatırım yapmak"

İhale sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan iş adamı Ethem Sancak, çok açık ve şeffaf bir pazarlığın gerçekleştiğini, ES Mali Yatırım ve Danışmanlık şirketi olarak bugün TMSF ile bir pazarlığa oturduklarını söyledi.

Türk otomotiv endüstrisinin tek milli markası BMC’nin 2011 yılından bu yana pek faal olmadığını dile getiren Sancak, süreç içerisinde TMSF’nin BMC’ye el koyduğundan bu yana, bu kurumu tekrar hareket ettirmek ve dağılmasını önlemek için ciddi bir çaba içerisinde olduğunu anlattı.

Sancak, reel stratejileri gereği yaklaşık 6 aydır bu markanın tekrar ekonomiye kazandırılması ve reel karlı bir yatırıma dönüştürülmesi açısından yaptıkları çalışmalar sonucunda bugün herkese açık ihalede maalesef tek kalarak TMSF’nin huzuruna çıktıklarını vurguladı.

Bu pazarlık sonucunda son tekliflerinin 725 milyon olarak gerçekleştiğini yineleyen Sancak, şunları kaydetti:

"Açık artırmanın baz teşkil ettiği sözleşme gereği bu şirket kime kalırsa 200 milyon liraya yakın bir borç üstlenmek durumunda kalacak. Bunlar, çalışanların kıdem tazminatları, ürünlerin tamamlanması ve bir takım taahhütlerin doğal sonucudur. Dolayısıyla bizim buraya verdiğimiz teklif 925 milyon lira tutarında bir değer olarak hesap edilmelidir. Cuma günü, bu teklifimiz onaylanırsa hayırlısıyla BMC’yi alacağız. Sonra da niyetimiz bu kuruma asgari 500 milyon dolar yatırım yaparak bir global küresel marka haline dönüştürmektir. Bu potansiyel bu kurumda var.

Bu kurumun en büyük özelliği, kuruma bağlı çalışanlarının bilincidir. 2011 yılından bu yna neredeyse maaş almama pahasına çalışanlar markalarına sahip çıkmış, kurumun dağılmasını engellemiştir. Bu bence bu kurumun en büyük değeridir, Türk işçisinin milli markalarına gösterdiği bilinçtir. Onlara teşekkür etmek istiyorum. Umut ederim teklifimiz onaylanır da biz de gidip çalışanlarla kucaklaşırız. 1 Mayıs başlangıcıyla bu milli kurumu ayağa kaldırırız. Bu süreçte medyanın bizi iyi algılayıp bu iyi niyetimizi görüp destek vermesini de istiyoruz. Hepimizin gönlünde bir milli marka isteği var. Biz de inşallah bu ideallerle yola çıkacağız.”

Sancak, aklındaki rakamın tam olarak ne olduğunun sorulması üzerine ise, "Başta TMSF, büyük bir özveriyle bizi şirketin eski sahipleriyle anlaştırıp kimseyi örselemeden bu işi ayağa kaldıralım istedi. Biz Çukurova Grubuyla da pazarlıklar yaptık. Fakat kurumun borcunun derinliği ve ‘kapalı kapılar ardında oluyor’ tarzındaki bir takım negatif yaklaşımlar bizim böyle bir anlaşma yapmamızı engelledi. Biz de bunun açık ve aleni olmasını, herkesin katılmasını bu demokratik ortamla kime kalırsa ürün ona kalsın istedik ve birebir anlaşmadan çekildik. TMSF’de büyük bir yaklaşımla önce 10 nisana açıklamıştı ihaleyi fakat katılımın azlığı ve zaman açısından bunu uzattı. Ama bu katılımlar çeşitli nedenlerden dolayı gerçekleşemedi biz burada tek kaldık."

 "BMC’ye Katarlı ortak alacağız"

 Türkiye’nin bugün geldiği seviye itibariyle savunma sanayisinin bel kemiğini oluşturan bazı işleri yapabileceğinin altını çizen Ethem Sancak, şöyle devam etti:

"Niye kendi tankımızı, savaş gemimizi, roketimizi üretmeyelim? Bizim Ukrayna’dan Çin’den ne eksiğimiz var? Tabii ki bu işlere soyunacağız. Girişimcinin bir görevi de ülkenin stratejik hedefine uygun faaliyet göstermesidir. Bu bir girişimcilik görevidir. Son zamanlarda Türkiye’de maalesef bu unutuldu. Girişimci ‘ülkem yoksa ben yokum’ diye düşünmek zorunda. Ben de önümüzdeki 20 yıla ilişkin kendimi konumlandırdım ve kendime iki tane stratejik hedef belirledim. Birisi Asya’yı da etkileyecek güçlü bir medya sektörü inşa etmek. İkincisi ise savunma sanayisinde güçlü bir konuma gelmek, buna da otomotiv sanayisiyle başlamak."

BMC için Körfezden güçlü bir ülkeyle stratejik bir işbirliği yapacakları bilgisini veren Sancak, "BMC kıymeti bir markadır. Buna bir ortak alacağız. Katarlı misafirlerimiz de bugün burada ihaleyi izledi. Onlarla bir çalışma yürütüyoruz. Anlaştığımız zaman bunları size bildireceğiz" diye konuştu.