Nike, bazı ürünlerin tedarikini sıkılaştırmak, tedarik zincirini iyileştirmek, yönetim katmanlarını azaltmak ve otomasyon kullanımını artırmak gibi adımlarla önümüzdeki üç yıl içinde 2 milyar dolarlık tasarruf sağlamayı hedeflediğini açıkladı.
Nike'ın toptan satış işi, perakendecilerin dalgalı talep karşısında daha az sipariş vermesi nedeniyle sürekli baskı altında. Bu zayıflık online satışlarda da kendini gösteriyor ve alışveriş yapanların sayısı azaldıkça şirketi promosyonları artırmaya zorluyor. Çin'deki satışlar da ekonomi tökezledikçe yavaşladı.
Nike'ın finans şefi Matthew Friend kazanç sonrası yaptığı açıklamada, "Dünya çapında daha temkinli tüketici davranışı göstergeleri görüyoruz" dedi.
Nike, mali yıl gelirinin tamamının %1 civarında artacağını öngörerek, daha önceki orta tek haneli büyüme tahminini düşürdü. LSEG verilerine göre analistler %3,8'lik bir artış bekliyorlardı.
Morningstar'da kıdemli hisse senedi analisti olan David Swartz, "Nike ürün sayısını azaltmaktan bahsediyor. Belki de şirket yüksek marjlı olmayan ve gerçekten önemli satışlar yaratmayan çok fazla ürün olduğunu düşünüyor" dedi.
Ancak Nike, Sabrina 1, LeBron 21 ve Tatum 1 basketbol ayakkabıları gibi yakın zamanda piyasaya sürülen modellerin başarısını temel alarak tüketicileri çekmek için daha yeni stiller de piyasaya sürdüğünü söyledi.
Friend, "Tüketicinin baskı altında olduğu ve promosyon faaliyetlerinin daha yüksek olduğu böyle bir ortamda tüketicinin harekete geçmesine neden olan şey yenilik ve inovasyondur. Bizi promosyon pazarına çekecek olan da budur" dedi.
Nike, GT Cut, Book 1 ve Kobe serilerinde önümüzdeki üç ay içinde planlanan sürümlerin satışları artırmasını bekliyor.
Nike hangi ürün serilerinde kesintiye gitmeyi planladığı konusunda ayrıntılı bilgi vermedi ancak Air Force 1, Dunk ve Court gibi ikonik spor ayakkabı serilerinin iyi performans gösterdiğini söyledi.
Şirket 30 Kasım'da sona eren mali yılın ikinci çeyreğinde toplam 13,39 milyar dolar gelir elde ederek 13,43 milyar dolar olan tahminlerin altında kaldı. Düşük navlun maliyetleri ve stoklar sayesinde 1,03 dolarlık hisse başına kazanç 85 sentlik tahminleri aştı.
Düzenlemenin bir parçası olarak Nike, üçüncü çeyrekte öncelikle çalışanların kıdem tazminatı maliyetleriyle bağlantılı olmak üzere vergi öncesi yaklaşık 400 milyon ila 450 milyon dolarlık yeniden yapılandırma masrafı bekliyor.
Nike hisseleri bu yıl, S&P 500 endeksindeki %24'lük yükseliş ve rakibi Adidas'ın %52,5'lik kazancına kıyasla %5'ten daha az yükseldi.