Seçim de olsa sonuç değişmiyor

Gezici Araştırma şirketinin anketine göre bu pazar seçim tekrar yapılsa AKP yüzde 41.9, CHP yüzde 26.3, MHP yüzde 15.3 ve HDP yüzde 12.3 oranında oy alır

Gezici araştırma şirketinin son araştırmasında, bu Pazar günü seçim yapılsa AKP'nin oy oranın yüzde 41.9, CHP'nin 26.3, MHP'nin yüzde 15.3 ve HDP'nin oy oranının yüzde 12.3 olarak gerçekleşeceği belirtildi.

Gezici araştırma şirketi tarafından 25-26 Temmuz tarihleri arasında 36 ilde 4,860 katılımcıyla yüz yüze görüşme yöntemiyle yapılan araştırmada katılımcılara "Bu pazar seçim tekrar yapılsa hangi partiye oy verirsiniz" sorusu yöneltildi.

Araştırma sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 41.9'u AKP'ye, yüzde 26.3'ü CHP'ye, yüzde 15.3'ü MHP'ye ve yüzde 12.3'ü HDP'ye oy verirken, yüzde 4.2'si diğer partilere oy vereceğini söyledi.

Gezici Araştırma Merkezi Bşk. Murat Gezici araştırmaya ilişkin yazılı açıklamasında, "Bugün seçim olsa sonuç değişmiyor. Halkın en önemli sorunları arasında, ilk ikide ekonomi olduğu görülüyor. Erken seçim olma ihtimalinin zor olduğu, AKP'nin ekonomide rahatlama yaşatmadan seçimi tekrarlatmasının mümkün olmadığı görülüyor. Terör konusuyla, MHP içerisindeki emanet oyları, AKP kendine çekebilir. Bahsedildiği gibi HDP içerisinde emanet oy yoktur, HDP Seçmeni uzun süre kalıcı görünüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Yüksek Seçim Kurulu tarafından açıklanan 7 Haziran genel seçimleri kesin sonuçlarına göre AKP yüzde 40.7, CHP yüzde 25.1, MHP yüzde 16.5 ve HDP yüzde 13 oranında oy aldı. Partiler sırasıyla 258, 132,80 ve 80 milletvekili çıkardı.

"Türkiye'de yaşanan kaos ortamı erken seçimle farklı bir sonuç çıkarma girişimi midir?" sorusuna katılımcıların yüzde 64.5'i evet, yüzde 35.5'i hayır cevabına verirken, katılımcıların yüzde 56.8'i hükümetin kurulması önündeki en büyük engelin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan olduğunu belirtti. Araştırmaya göre katılımcıların yüzde 25.2'si ise hükümetin kurulması önündeki engelin muhalefet olduğunu düşünüyor.

Seçimin ardından hiçbir parti tek başına iktidar olacak milletvekili sayısına ulaşamadığından Erdoğan tarafından yeni hükümeti kurmakla görevlendirilen Başbakan Ahmet Davutoğlu siyasi partilerle ilk tur koalisyon görüşmelerini tamamladı. İlk turun ardından AKP ve CHP arasında başlatılan istikşafi görüşmeler de dün tamamlandı. İki partinin yetkilileri istikşafi görüşmelere ilişkin raporlarını genel başkanlarına iletecek ve bundan sonra atılacak adımları genel başkanlar belirleyecek.

KOALİSYONA DESTEK ARTTI

Araştırmada, "Sizce partiler koalisyon yapmalı mı?" sorusuna katılımcıların yüzde 70.2'sinin evet, yüzde 29.8'inin hayır cevabı verdiği görüldü. Araştırma sonuçlarında, "Genel seçimler öncesi halkın yüzde 53.6'sı koalisyonu desteklerken şu an yüzde 70.2'sinin desteği alınmış görülüyor. AKP seçmenin yüzde 66'sı koalisyonu destekliyor, aynı zamanda AKP tabanın yüzde 76'sı Erdoğan'ın ve Davutoğlu'nun koalisyon için çaba harcaması gerekli diyor" değerlendirmesi yapıldı.

Araştırmada Suriye'ye yönelik askeri müdahale ve çözüm süreci ile ilgili sorular da yöneltildi. Katılımcıların yüzde 84.2'si "Suriye'ye askeri operasyon gerekli mi?" sorusuna hayır cevabı verirken, katılımcıların yüzde 89.2'si de "AKP iktidarının bahsettiği çözüm süreci başarılı oldu mu?" sorusuna hayır cevabı verdi.

Araştırmada "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın giderek daha otoriterleştiğini düşünüyor musunuz?" sorusuna katılımcıların yüzde 67.6'sı evet cevabını verirken, katılımcıların yüzde 66.1'i de "Cumhurbaşkanı sert ve tek adam üslubu içinde davranıyor" dedi.

Katılımcıların yüzde 67.4'ü "Geçim sıkıntısı yaşıyor musunuz?" sorusuna da evet yanıtı verdi.