Migros, gıda perakendeciliği sektöründe çok formatlı mağazacılık iş modeli ile perakende sektöründeki yüksek oranlı büyümeden maksimum oranda faydalanmak için yapılanmıştır.
Şirket, Migros-Jet mağazalarıyla hızla gelişen indirim perakendeciliği segmentinde büyürken, Macro mağazalarının ithal ürün portföyü ve bu portföye uygun konumlandırılan mağazaları sayesinde yüksek kârlılıkta satış yapabiliyor ve süpermarket mağazalarında kârlılığı yüksek taze ürün satışı noktalarını ve gıda-dışı ürün portföyünü yeniden yapılandırarak daha kârlılık odaklı bir yapıya geçiş yapabiliyor.
Şirketin mağaza sayısı 1Ç14 itibariyle 1.020 adede yükseltmiş bulunuyor. Şirket- ’in 31 Aralık 2013 itibariyle finansal tablolarında 1,01 milyar Avro kredisi bulunuyor ve TL’nin değer kaybetmesi sonucu yazılan kur farkı zararı nedeniyle Şirket 2013 yılında 463,1 milyon TL zarar açıkladı. 1Ç14’de, kur farkları nedeniyle 61 milyon TL zarar açıklayan Şirket için 2014 yılı net kâr tahminimiz 166 milyon olmaktadır. Şirket’in operasyonel performansı dikkate alındığında net satışları, hali hazırda iki senedir açık bulunan mağazaların satış performansındaki yükselişin katkısıyla, 2010-2013 yılları arasında yıllık ortalama %11,3 oranında büyüdü.
Bu sayede Migros, hızlı tüketim ürünleri pazarındaki pazar payını 60 baz puan arttırarak 2013 yılında %14,2'ye yükseltti. Bununla birlikte Şirket, et segmentinde daha uzun raf ömrüne yönelik geliştirmeler (dolayısıyla daha az bozulmuş ürün) ve ürün sevkiyatlarında yapılan iyileştirmeler sayesinde brüt kâr marjını da yükseltiyor.
Bunun yanında Şirket, kendi mağaza markası (private label) ürünlerinin (bu ürünlerin kârlılığı daha yüksek olmaktadır) toplam ürün satışı içindeki payı 2013 yılında %20 iken, bunu olabildiğince yükselterek kârlılığını arttırmayı hedeflemektedir. Bunun yanında Şirket’in, Petrol Ofisi OMV’nin benzin istasyonlarını market işletmesi amaçlı kiralamasında Rekabet Kurumu’nun onayını almış olması,
Petrol Ofisi’nin yaygın bayi ağı ve Migros’un asıl büyümek istediği alanlardan biri olan indirim perakendeciliğinin dinamik görünümü düşünüldüğünde Şirket için olumlu olacağını düşünüyoruz. Bununla birlikte, 7 Mayıs’ta Başbakanlığa sevk edilen perakende sektörü yasa tasarısının yasalaşması halinde, üreticilerden alınan ücretler ve ödeme süreleri dikkate alındığında, sektör oyuncuları arasında en çok Migros’un etkilenmesi bekleniyor. Tüm bu verilerin eşliğinde, Şirket için olan “AL” tavsiyemizi ve hedef fiyatımızı 24,70 TL olarak koruyoruz.