Şeker Yatırım ve Alnus Yatırım VESBE hissesinin ne kadar kazandıracağını açıkladı

Vestel Beyaz Eşya (VESBE) hisseleri ne kadar kazandıracak? İki aracı kurum VESBE hissesi için hedef fiyat ve kazandırma potansiyelini açıkladı

Şeker Yatırım ve Alnus Yatırım Vestel Beyaz Eşya (VESBE) hissesi için hedef fiyat ve tavsiyesini açıkladı. İki kurumun raporu şöyle:

Şeker Yatırım, VESBE-Vestel Beyaz için hedef fiyatını 30.55 TL, tavsiyesini "al" olarak korudu

Vestel Beyaz Eşya

Operasyonel marjlar güçlenmeyi, global talep zayıf seyrini sürdürdü

Vestel Beyaz, enflasyon muhasebesi (TMS-29 etkisi) uygulanmış finansallarına göre 1Ç24 döneminde 617mn TL net kar elde etti (1Ç23: 1.114mn TL, -%45). Maliyetlerdeki düşüş sayesinde operasyonel karlılık güçlenirken 1.383mn TL esas faaliyetlerden diğer giderler ve net 850mn TL finansman gideri net karı baskıladı. Bu dönemde 960mn TL parasal kazanç kaydedilirken 37mn TL vergi gideri oluştu.

Şirket’in TMS-29 etkisi dâhil 1Ç24 net satış gelirleri yurt dışı pazarlardaki zayıflığın bir yansıması olarak geçen yıla göre %17 geriledi ve 13.974mn TL oldu. Yurt içi talep güçlü seyrederken fiyat artışları ve rekabetçi TL satış gelirlerini destekledi. 1Ç24’de ihracat oranı 1Ç23’deki %72’den %62’ye geriledi. Hammadde maliyetlerinde ve lojistik maliyetlerde düşüş operasyonel karlılığı destekledi. Brüt kar marjı %15,3 seviyesinde gerçekleşti (1Ç23: %9,6). TMS-29 etkisi dahil FAVÖK, 1Ç23’deki 1.067mn TL’den yıllık %72 artışla 1.835mn TL seviyesine ulaştı. FAVÖK marjı %13,1 oldu (1Ç23: %6,3). Net borç düşük seviyelerde korunuyor..

Şirketin net borcu 2023 sonundaki 4.793mn TL seviyesinden 2024/03 dönemi sonunda 5.696mn TL seviyesine yükseldi. Net Borç/FAVÖK rasyosu ise güçlenen FAVÖK sayesinde 0,61x’den 0,66x’e sınırlı yükseldi. Beyaz eşya sektöründe önümüzdeki aylarda iç talebin yüksek baz etkisi, sıkı para politikası ve taksit kısıtları nedeniyle normalleşeceğini düşünüyoruz. Global beyaz eşya talebinin ise 2024 yılının ilk yarısında zayıf seyredeceğini ancak daralmanın düşük baz etkisiyle yavaşlayacağını düşünüyoruz.

Beyaz eşya sektörü açısından toparlanmanın global parasal gevşemeyle beraber 2024’ün ikinci yarısından itibaren görülebileceğini düşünüyoruz. Vestel Beyaz açısından satışlarının ortalama %50'sini gerçekleştirdiği ana pazar olan Avrupa’da Haziran ayında faiz indirimleri başladı. Parasal gevşemenin hız kazanmasının ardından talepte canlanma bekliyoruz.

➢ 1Ç24 finansalları sonrası, 12 aylık hedef fiyatımızı pay başına 30,55 TL seviyesinde koruyoruz. Hedef fiyatımız %48 yükseliş potansiyeli taşırken, AL tavsiyemizi koruyoruz.


SONRAKİ SAYFA: Alnus Yatırım, VESBE-Vestel Beyaz için hedef fiyatını açıkladı

Alnus Yatırım, VESBE-Vestel Beyaz için hedef fiyatını 30 TL, tavsiyesini "al" olarak korudu

Vestel Beyaz Eşya

 VESBE’nin, 2024/03 dönemi finansallarını incelediğimizde;

 Hasılat’ta görülen 2,94 Milyar TL’lik azalış; Yurt Dışı Satış Gelirleri’ndeki 3,58 Milyar TL’lik sert azalıştan kaynaklanırken, Yurt İçi Satış Gelirlerinde ise 670,4 Milyon TL’lik artış ortaya çıkmıştır.

 Satışların Maliyeti’ndeki 3,45 Milyar TL’lik azalışta ise; ‘’İlk Madde, Malzeme ve Ticari Mal Giderleri’’nde ortaya çıkan 3,28 Milyar TL’lik azalış destekleyici olmuş durumda.

 Şirketin Faaliyet Giderleri de; ‘’Nakliye, Komisyon, Dağıtım ve Depolama Giderleri’’ndeki 299,7 Milyon TL’lik azalıştan destek bularak 349,1 Milyon TL düzeyinde azalmıştır.

 ‘’Net Kur Farkı Giderleri’’nin büyük oranda etkili olduğu Diğer Esas Faaliyet Giderleri kalemi ise; 521,7 Milyon TL civarında artış göstermiştir. Keza, ‘’Faiz ve Türev Finansal Araç Giderleri’’nin etkilediği Net Finansman Giderleri de 544,2 Milyon TL düzeyinde artmıştır.

 Özetle; Cari yılın ilk çeyreğinde, geçen yılın aynı çeyreğine göre üretim adedinde yüzde 8 oranında azalma görülen ve adet bazlı satışları da yüzde 11 oranında daralan şirketin, Maliyet kalemindeki azalışın Hasılat’taki azalıştan fazla olmasıyla; Esas Faaliyet Kârı yüzde 274,91 ve FAVÖK rakamı yüzde 71,99 oranlarında artış göstermiştir. Dönem Net Kârı ise; Finansman Giderleri’ndeki artış ve TMS 29 etkisiyle finansallara yansıyan Parasal Kazanç’ın geçen seneden düşük olmasının etkisiyle, yıllık bazda yüzde 44,64 oranında düşmüştür.

 Şirketin Yurt Dışı Satış Hasılatı’ndaki zayıflık; geçen yıl Avrupa pazarında(ki, şirketin toplam satışlarının yüzde 42’si halen Avrupa pazarına yapılmaktadır) ortaya çıkan durgunluktan tam olarak çıkılamamasından kaynaklanmakta. Dolayısıyla, Avrupa Merkez Bankası’nın geçtiğimiz hafta başlattığı faiz indirim döngüsünün devam etmesi ile bu sürecin yavaş yavaş normalleşmeye başlamasını bekliyoruz. Yine, Amerika ve Asya gibi pazarlardaki geçen yıllara nazaran zayıflayan görünümlerin de; jeopolitik risklerin hafiflemesi ve merkez bankalarının genişlemeci politikalara yönelmesi ile düzelmeye başlaması beklenebilir.

 Yurt İçi Satış Hasılatı ise; geçtiğimiz yılın ilk çeyreğinde yaşanan büyük deprem felaketlerinin düşük baz etkisi ve yüksek enflasyon ortamının talebi öne çekmesine yönelik davranışsal etkenlerden olumlu yönde etkilenmiş durumda. 2024 yılının ikinci çeyreğinde de, deprem felaketinin düşük baz etkisinin şirket finansalları üzerindeki pozitif yansımasının devamını bekliyoruz. Senenin ikinci yarısında ise; enflasyonda ortaya çıkması beklenen düşüşlerin, beyaz eşya tarafında yapılabilecek kampanyaları destekleyebileceği ve bunun da satışları canlı tutabileceği öngörüsü içerisindeyiz.

 Açıklanan finansallar ve beklentilerimiz doğrultusunda, değerleme modelimizde oluşturduğumuz geleceğe dönük projeksiyonlarımız kapsamında; şirket hisseleri için 12 aylık hedef fiyatımızı 30,00 TL seviyesinde sabit bırakıyoruz ve ’’AL’’ olan tavsiyemizi de koruyoruz.