Bloomberg HT'nin haberine göre Royal Dutch Shell, Permian havzasında bulunan en gözde tesislerini 9,5 milyar nakit karşılığında ConocoPhillips’e satmayı kabul etti. İki şirket arasında yapılan anlaşma Shell’in karbon salınımını azaltmaya ve daha fazla yenilenebilir enerji yatırımı yapmaya çalıştığının da bir diğer göstergesi olarak yorumlanıyor.
Shell, satıştan elde edilecek miktarın 7 milyar dolarının yatırımcılara dağıtılacağını kalanının ise bilançoyu desteklemek için kullanılacağını söyledi. Şirket Permian havzasındaki tesisleri 2012 yılında Chesapeake Energy’den 1,9 milyar dolara satın almıştı
ConocoPhillips, tesislerinin tamamının Teksas’ta bulunduğunu ve 600 millik petrol, doğalgaz, su hattının ve diğer altyapı ürünlerinin de anlaşmaya dahil olduğunu açıkladı.
Shell’in Direktörü Wael Sawan, şirketin varlıklarını çeşitlendirerek yatırımcılar için daha fazla seçenek sunmanın Permian havzasında karbon salınımını artıracak yeni tesisler almaktan daha cazip olduğunu söyledi.
Satıştan gelecek paranın 7 milyar dolarının hisse geri alımı yoluyla yatırımcılara verileceğini belirten Sawan, dördüncü çeyrekte anlaşma nihayete erdirildikten sonra bunun detaylarına yönetim kurulunun karar vereceğini söyledi.
Shell’in Permian’daki tesisleri günlük 175 bin varil petrol üretirken şirketin karbon salınımının yüzde 1’inden daha azını oluşturuyordu.
BP de Kazakistan’daki projelerini durdurmuştu
Kazakistan milli petrol şirketi KazMunayGaz’ın internet sitesinde yayımlanan duyuruda, BP’nin Ekim ayında bir mektup yazarak Hazar Denizi kıyısındaki Kalamkas petrol kuyusu da dahil 3 bölgede 18 aydır devam eden çalışmalar sonrası yatırımlarını devam ettirmeme kararı aldığı açıklanmıştı.
BP Mayıs 2019’da bölgedeki petrol projelerini inceleme kararı almıştı. Petrol projelerini durdurma kararında yüksek maliyetlerin etkili olduğu belirtiliyor. Petrol fiyatları geçen sene Covid-19’un talebe darbe vurmasıyla sert biçimde düşmüştü.
BP temiz enerjiye odaklı bir yapılandırmaya gideceklerini, 27 Ekim 2020’de yayımlanan bir açıklamayla da strateji değişikliğiyle yenilenebilir enerjiye odaklanacaklarını duyurmuştu.
IEA: Sıfır emisyon hedefi için petrol yatırımları durmalı
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından hazırlanan raporda küresel ölçekte 2050 yılında 0 emisyon hedefine ulaşılabilmesi için petrol yatırımlarının bir an önce durdurulması çağrısında bulunulurken, 2030'a kadar güneş ve rüzgarda devreye alınacak kapasitenin 2020'nin dört katı seviyesinde olması gerektiği belirtildi.
IEA "2050'de Sıfır Emisyon: Küresel Enerji Sektörü için Yol Haritası" özel raporuna göre, sıfır emisyon hedefine ulaşmak için yeni fosil yakıt projelerinin yapılmaması, enerji tedarikinin kesintisiz ve herkesin erişebileceği şekilde sürdürülmesi gerekiyor.