2014 yılından beri Ukrayna ile aralarında inişli çıkışlı anlaşmazlık ve son 18 aydır sıcak savaş içinde olan Rusya'da işsizlik rekor seviyelere gerilerken, ücretler son bir yıl içinde reel olarak yüzde 10.5 arttı.
Ekonomik olarak aktif nüfus içinde işsizlik oranı bir önceki ayki %3,1 seviyesinden haziran ayında %3,0'a geriledi. Reel ücretlerdeki artış Mayıs ayındaki %13,3'lük rakamdan daha yavaş olmakla birlikte analistlerin %8,3'lük tahmininin oldukça üzerinde gerçekleşti.
Rusya'nın geçen yıl askeri seferberlik ilan etmesi ve Ukrayna ile savaşın başlamasından bu yana yüz binlerce kişinin ülkeyi terk etmesi, özellikle bilişim gibi alanları etkileyerek işgücü sıkıntısını artırmıştı
Savunma şirketleri gece gündüz çalışıyor ve uzmanlar askeri sektörün ekonominin diğer alanlarındaki işçileri çektiğini, hafif sanayi, kimya, gıda ve diğer alanlarda personel sıkıntısı yaşandığını söylüyor.
Merkez Bankası için daha iyi bir haber ise enflasyonun 28 Ağustos'a kadarki haftada %0,09'dan %0,03'e gerilemesi oldu.
Rusya'da enflasyon, Moskova'nın Ukrayna'da "özel askeri operasyon" olarak adlandırdığı operasyonu başlatmasının ardından fiyatların çift haneli rakamlara yükseldiği geçen yılın yüksek baz etkisinin ortadan kalkmasıyla Haziran ayında yükselmeye başladı. Ruble'nin zayıflaması da ithal malların fiyatını artırdı.
Devlet Başkanı Vladimir Putin son bir ay içinde iki kez artan enflasyonist riskler konusuna değinerek hükümete ve merkez bankasına durumu kontrol altında tutmalarını söyledi.
Merkez Bankası, Ruble'yi istikrara kavuşturmak ve enflasyonu frenlemek amacıyla Temmuz sonundan bu yana politika faiz oranını iki kez, toplam 450 baz puan artırdı ve gerekirse para politikasını sıkılaştırma döngüsüne devam edeceğini açıkladı.
Merkez Bankası, geçen yıl %11,9 olan enflasyonun 2023 yılında %5,0-6,5 aralığında gerçekleşeceğini, 2024 yılında ise %4 hedefine dönmesini beklendiğini söyledi.