Mövenpick Otel'de düzenlenen 2. Türkiye Kamu-Özel İşbirlikleri Konferansına katılan Şimşek, burada Türkiye'nin yürütmüş olduğu politikalar ve önemli projeler hakkında katılımcılara sunum yaptı. Şimşek, sunumunda özel sektörün dinamizminin kendileri için çok önemli olduğunu belirterek, enerji yatırımlarından, kalkınmanın sağlanmasına yönelik projelere kadar birçok alanda özel sektörle ortak çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Türkiye'nin makro ekonomik birçok gösterge açısından Avrupa Birliği (AB) ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkelerine kıyasla daha iyi bir konumda bulunduğunu vurgulayan Şimşek, ülkenin mali tablolar açısından da başarılı bir performansa sahip olduğunu söyledi.
Şimşek, "Yap-İşlet-Devret" modeli kapsamında özel sektörle önemli çalışmalara imza attıklarını ifade ederek, enerji, sağlık ve ulaşım gibi sektörlerde bu yapının görülebileceğini kaydetti. Ülkenin altyapı anlamında önümüzdeki dönemde önemli yatırımlar yapacağına işaret eden Şimşek, 2023 yılına kadar ulaştırmada 350 milyar dolar, tren yolları açısından ise 45 milyar dolarlık yatırım öngördüklerini anlattı.
Şimşek, nükleer santral, 3. köprü, Marmaray, Kanal İstanbul gibi projeler hakkında da bilgi vererek, söz konusu projelerin milyar dolarlık projeler olduğunu ifade etti. Türk havacılık sektörünün son yıllardaki başarına da dikkati çeken Şimşek, "Havacılıkta son 10 yıl içinde ciddi atılımlar yaşandı. Gelecekte uçuşların çok daha fazla artması söz konusu. Pazara farklı oyuncuların gelmesiyle daha fazla uçuş söz konusu oldu ve cirolar 4 katına çıktı" dedi. Şimşek, 3. havalimanının Türkiye'yi havacılıkta daha da önemli bir konuma taşıyacağını vurgulayarak, burada 150 milyon yolcunun taşınmasının söz konusu olduğunu söyledi. Kanal İstanbul projesi hakkında da katılımcılara bilgi veren Şimşek, bu bölgede ciddi bir gelişim yaşanacağını, yeni bir İstanbul'un tesis edileceğini kaydetti. Şimşek, sağlıkta da önemli gelişmeler yaşandığını hatırlatarak, "Sağlık alanında Türkiye'de bir devrim yaşandı. Birçok kişi sağlık alanında özel sektörden medet umuyordu. Şuanda bütçenin hemen hemen yüzde 20'si sağlık hizmetlerine gidiyor. Tabiki burada durmayacağız. Şimdi de büyük sağlık kampüslerinin oluşturulması projelerini yürütüyoruz" diye konuştu. Şimşek ayrıca, Türkiye'nin iş yapma kolaylığı ve yolsuzluk açısından da iyi bir konuma geldiğini dile getirdi.
Şimşek, ülkenin demokratik anlamda da önemli mesafeler kat ettiğine işaret ederek, Gezi olaylarında Türk demokrasisinin olgunlaştığının kanıtlandığını, çeşitli sorunlarla karşılaşsa bile bu olgunluktan geri adım atılmadığını anlattı. Şimşek, ülkenin önemli sorunlarından biri olan "Kürt Meselesi"nde de çok büyük adımların atıldığını ifade etti.