S&P 500, Dow Jones ve Nasdaq'ta bu hafta yükselişin devamı gelecek mi

S&P 500'de yer alan 11 sektörden sekizi yükseldi; enerji sektörü hisseleri bu kazançlara öncülük ederken, teknoloji sektörü en büyük kaybeden oldu.

BORSATEK.COM - New York borsasında Dow Jones sanayi endeksi  Cuma günü ilk kez 40.000 seviyesinin üzerinde kapandı; veriler Fed'in bu yıl faiz indirimi beklentilerini desteklerken diğer önemli endeksler de haftalık kazançlar elde etti.

S&P 500 endeksi kayıplarını azaltmasının ardından yeni sekmeyi daha yüksek açarken, Nasdaq endeksi günü düşüşle tamamlasa da haftalık bazda yükseliş yaşadı. 

Şirketlerin açıkladığı bilançoların güçlü görünümü, enflasyon ve diğer ekonomik veriler, yatırımcıların Fed'in bu yıl faiz indireceğine ilişkin umutlarını güçlendirmesi borsalara destek verdi.

S&P 500'de yer alan 11 sektörden sekizi yükseldi; enerji sektörü hisseleri bu kazançlara öncülük ederken, teknoloji sektörü en büyük kaybeden oldu. Hafta genelinde Dow %1,24, S&P 500 %1,54 ve Nasdaq %2,11 yükseldi.

"CME FedWatch Aracı"na göre piyasa oyuncuları Fed'in Eylül ayında ilk faiz indirimine gitme ihtimalini %68 olarak görüyor.

Dow Jones sanayi endeksi 134,21 puan ve %0,34 artışla 40.003,59'a, S&P 500 (.SPX), yeni açılışta 6,17 puan veya %0,12 artışla 5.303,27 puana yükseldi ve Nasdaq Bileşik Endeksi 12,35 puan veya %0,07 kayıpla 16.685,97'ye geriledi.

ABD borsasını bu hafta rekor seviyelere çıkaran toparlanmanın, tarihin tekerrür etmesi durumunda, yeni bir yükseliş dalgasının başlangıcı olması mümkün görünüyor. 

Ekonominin soğuduğuna dair yeni işaretler Mayıs ayında enflasyon endişelerini yatıştırdı ve üç büyük ABD borsa endeksinin de bu hafta rekorlara yükselmesine yardımcı oldu. Gösterge S&P 500 (.SPX), Nisan ayında %4'ün üzerinde düşüş yaşasa da sonrasındaki toparlanmanın etkisiyle, şu anda yılbaşından bugüne %11 artış göstermiş durumda.

Tarihsel eğilimleri takip eden piyasa stratejistleri, hisse senetlerinin benzer büyüklükteki gerilemelerden sonra toparlanma sırasında ivme kazanma eğiliminde olduğunu ve çoğu zaman kaybedilen zemini telafi ettikten sonra bile toparlanmaya devam ettiğini söylüyor.

Mevcut yükselişin bu kalıba uyması halinde daha fazla kazanç beklenebilir. Truist Advisory Services eş yatırım sorumlusu Keith Lerner, S&P 500'ün daha önce yaşadığı yüzde 5'lik gerilemelerden sonra başlayan toparlanmalarda ortalama %17,4'lük bir kazanç geldiğini söyledi. Cuma itibarıyla endeks, Nisan ayının en düşük seviyelerinden yaklaşık %7 artış gösterdi.

2009'a kadar uzanan verileri inceleyen Lerner, "Düşük seviyeyi bulduğunuzda, piyasanın genellikle şu ana kadar gördüğümüzden daha ileri gitmesi gerekir" dedi.

Daha geniş tarihsel karşılaştırmalar da mevcut boğa piyasası için daha fazla yukarı yönlü hareketin olacağını gösteriyor. Lerner'in çalışması, S&P 500'ün Ekim 2022'den bu yana kazandığı yaklaşık %50'ye kıyasla boğa piyasalarında 1950'lerden bu yana %108'lik bir medyan tırmanış gösterdi.

Aynı zamanda, Lerner'in verileri, boğa piyasasının ortalama uzunluğunun o dönemde 4,5 yılın biraz üzerinde olduğunu, mevcut dönemin başlangıcından bu yana ise 1,5 yılın biraz üzerinde olduğunu gösterdi.

Yatırımcılar, ekonominin sözde yumuşak inişe doğru gittiğine dair yenilenen iyimserliğe ve güçlü kazanç tahminlerinin hisse senetlerinde daha fazla kazanımı tetikleyen faktörler olduğuna dikkat çekti.

Piyasanın momentumu, hisseleri yapay zeka konusundaki coşkuyla yükselen yarı iletken devi Nvidia'nın (NVDA.O) çeyrek dönem bilançolarını açıklamasıyla Çarşamba günü bir teste girecek.

Yatırımcılar aynı zamanda büyümenin bu yılki faiz indirimlerini destekleyecek kadar yavaşlayıp yavaşlamadığına dair yeni işaretler görmek için gelecek hafta dayanıklı tüketim malları ve tüketici güveni verilerini de izleyecekler.

CFRA baş yatırım stratejisti Sam Stovall, ivmenin piyasanın çeşitli alanlarının toparlanmanın ardından nasıl performans gösterdiğini belirleyen bir faktör olabileceğini söyledi.

1990'dan bu yana 35 piyasa toparlanmasını inceleyen Stovall, hisse senetlerinin gerileme sonrasında toparlanmasına öncülük eden S&P 500 sektörlerinin, hisse senetleri yükselmeye devam ederken genel piyasanın %68'inden daha iyi performans gösterdiğini söyledi.
Ana çıkarım: Stovall, "Geri çekilmenin ardından toparlanmanın ardından kazananların ilerlemesine izin vermek istiyorsunuz" dedi.

Stovall'ın incelemesine göre S&P kapsamındaki sektörler arasında toparlanmaya öncelik eden sektörlerin başında Teknoloji, kamu hizmetleri, ve gayrimenkul sektörleri yer aldı. 

Piyasa trendlerini tespit etmek için grafik modellerini inceleyen yatırımcılar aynı zamanda güçlü momentumun hisse senetlerini canlı tutabileceğine dair kanıtlar da görüyor.
Wisconsin Lutheran College'da bağımsız yatırım stratejisti ve işletme profesörü Willie Delwiche, S&P 500'deki 11 sektörün tamamının şu anda 200 günlük hareketli ortalamalarının üzerinde olduğunu söyledi.

Delwiche, sektörlerin en az dokuzunun bu trend çizgilerinin üzerinde olması durumunda S&P 500'ün bu noktadan itibaren ortalama yıllık getirisinin %13,5 olduğunu buldu.

Elbette bir dizi faktör hisse senetlerini gidişatından saptırabilir. Son veriler tüketici fiyatlarının sakinleştiğini ve işgücü piyasalarında ılımlı bir yavaşlama olduğunu gösterse de, soğuma eğiliminin ivme kazanmadığına dair işaretler, Fed'in faiz oranlarını yüksek tutmaya, hatta yeniden yükseltmeye zorlayacağı aşırı güçlü bir ekonomiye ilişkin endişeleri yenileyebilir.

Deutsche Bank analistleri Cuma günkü notlarında, ABD başkanlık seçimlerinden kaynaklanan siyasi belirsizliğin yanı sıra Orta Doğu ve Ukrayna'daki çatışma risklerinin de bu yıl oynaklığı artırabileceğini söyledi.

Bankanın stratejistleri, "Kılavuz, ekonomik bağlamın eninde sonunda hakim olacağı keskin ama kısa ömürlü satışlar içindir" diye yazdı; yine de S&P 500'ün bu yıl kabaca %4 artışla 5.500'e çıkabileceğine inanıyorlar.