New York borsasında endeksler geçen haftayı yükselişle ve rekorlarla tamamladı. Peki mali tabloların açıklanmaya devam edeceği bu hafta gündemde neler var? İşte, İş Yatırım'ın konu ile ilgili notu:
Sadece Ocak ayında $200 milyarlık piyasa değeri kaybeden Tesla’nın geçtiğimiz hafta hayal kırıklığı yaratan yıl sonu bilanço açıklamasına rağmen yükseliş trendine devam eden endekslerden S&P 500 +1.1% ve Nasdaq +0.9% değer kazandı.
Orta Doğu’daki jeopolitik risklerin baskısı altında yukarı yönlü tepki veren petrol fiyatlarına paralel enerji sektöründe yer alan şirketler ortalama +5.2% değer kazanırken, şirket bazlı hareketlerde ise yıl sonu bilanço açıklamaları etkili oldu. Tarım sektöründe yer alan Archer Daniels (ADM)’da gıda takviyeleri bölümüne yönelik SEC incelemesine paralel CFO’nun görevden alınması ve bilanço tarihinin ertelenmesi sert satışları beraberinde getirirken geçtiğimiz hafta ADM’deki değer kaybı -23.7%’ye ulaştı.
Bilançozedeler arasında ise 2023 yıl sonu piyasa beklentilerinin altında kalan ve 2024 yılına yönelik büyüme hedeflerini aşağı çeken elektrikli otomotiv devi Tesla (TSLA)’daki haftalık düşüş -13.6% olarak gerçekleşti. Sektörde Nvidia’nın gölgesinde kalan eski çip devi Intel (INTC) ise yapay zeka talebine bağlı veri merkezlerine yönelik talebin henüz realize olmaması nedeniyle analist beklentilerinin altında kalırken, 2024 yılı ilk çeyreğine yönelik ciro hedef aralığını beklentilerin 10-15% altında $12.2-13.2 milyar olarak açıklaması ardından -9.4% geriledi.
2024 yılının ilk FOMC toplantısının gerçekleşeceği yeni haftaya başlarken, hafta sonunda Orta Doğu’da A.B.D’nin askeri üssüne yapılan saldırının etkisinde Asya seansında vadeli kontratlar Cuma günkü kapanışın binde iki aşağısında işlem görmekte. Ekonomik gündemin hafta ortasındaki FOMC toplantısıyla beraber hareketleneceği piyasalarda, Perşembe günü Ocak ayına ait ISM İmalat endeksi ve ardından Cuma günü Tarımdışı İstihdam verileri takvimde öne çıkmakta. Haftanın ana gündemi olacak FOMC öncesinde ise geçtiğimiz Cuma günü açıklanan PCE verisinde devam eden düşüş eğilimi Mart ayında faiz indirim beklentileri desteklerken, sıkı para politikasına rağmen ekonomik verilerdeki kuvvetli seyir FED’in faiz oranlarında değişikliğe ne kadar hızlı müdahale etmesi gerektiği belirsizliğini arttırmakta.
FED’in sıkılaştırma eğilimini sonlandırmasının beklendiği Çarşamba günkü toplantı ardından, piyasaların 50% olasılık verdiği Mart ayına yönelik Başkan Powell’ın indirim sinyali verip vermeyeceği ise fiyatlamalar üzerinde direkt etkili olacaktır. Bilanço takviminde ise dönemin en yoğun haftasına başlamaktayız. S&P 500’den 106 şirketin yıl sonu rakamlarını açıklayacağı hafta, Dow Jones 30 endeksinden altı şirkete ek olarak 2023 yılının lokomotifi Muhteşem Yedili’nin beş üyesi son dönem performanslarını yayınlayacak.
Piyasa etkisi açısından en önemli bilanço ise Perşembe günkü seans kapanışı ardından Ocak ayı içerisinde en değerli şirket ünvanını Microsoft’a kaptıran Apple’dan gelecek. Apple’ın özellikle cirosunun 49%’unu oluşturan iPhone satışlarına yönelik Ocak ayında analistlerin talep tarafındaki uyarılarının gerçekleşme oranı yakından takip edilecek (EPS beklentisi $1.93, Ciro beklentisi $108.5 milyar).
Haftanın öne çıkabilecek bilanço açıklamaları;
Pazartesi - Nucor (NUE), Super Micro Computer (SMCI)
Salı - Microsoft (MSFT), Alphabet (GOOGL), Advanced Micro Devices (AMD), Pfizer (PFE), United Parcel Service (UPS), Starbucks (SBUX), General Motors (GM), Electronic Arts (EA), Juniper (JNPR), JetBlue (JBLU)
Çarşamba - Novo Nordisk (NVO), Mastercard (MA), Novartis (NVS), Alibaba (BABA), Qualcomm (QCOM), Boeing (BA)
Perşembe - Apple (AAPL), Amazon (AMZN), Merck (MRK), Wynn Resorts (WYNN)
Cuma - Exxon Mobil (XOM), Chevron (CVX)
Teknik olarak bakıldığında yükseliş trendine devam eden S&P 500 geçtiğimiz hafta seans içerisinde kırdığı 4900 seviyesinin üzerinde henüz kapanış gerçekleştiremedi. RSI’ın aşırı alım seviyesinde olduğu endekste alt tarafta takip edilebilecek destek seviyeleri olarak 4870 trend çizgisi ve 4790’da Bollinger Orta bandı öne çıkmakta. S&P 500 endeksine paralel RSI’ın aşırı alım seviyesinde olduğu Nasdaq endeksi ise hafta ortasında ulaştığı 52 haftalık zirvesini korumayı başaramadı. Endekste önemli ağırlığa sahip şirketlerin yıl sonu bilançoları öncesinde 16200 zirve hedefinde ilerlemekte olan Nasdaq’ta destek seviyeleri olarak 15000’deki Bollinger orta bandı ve 14700’deki 50 günlük hareketli fiyat ortalaması takip edilebilir.