Dünya borsalarında geçen hafta sinyalleri ortaya çıkan ve bu haftanın ilk günü zirveye ulaşan panik havası salı günü etkisini kısmen kaybetmiş durumda. Yatırımcılar bundan sonra ne olacağını kestirmeye çalışıyor.
Goldman Sachs Group Inc.'in dört on yıllık verilerini analiz ederek yaptığı çalışmaya göre, New York borsasında yaşanan sert düşüşler sonrası alım yapanlar genellikle kar eld eediyor.
David Kostin liderliğindeki Goldman strateji ekibine göre, 1980'den bu yana S&P 500 endeks verileri, yaşanan %5'lik bir düşüşten sonraki üç ay içinde ortalama %6 getiri sağlandığını gösteriyor. S&P 500 endeksi Temmuz ortasındaki zirvesinin %8.5 altına gerilemiş durumda.
Kostin, "10%'lik düzeltmeler de genellikle cazip alım fırsatları olmuşb Ancak bu tür düşüşlerden sonraki getiriler, daha küçük düşüşlerden sonra olduğu kadar güçlü bir geçmişe sahip değildir," diye yazdı. Araştırmalar, %5'lik bir düşüşten sonra getirilerin %84 oranında pozitif olduğunu gösteriyor.
Salı günü küresel piyasalar bir miktar sakinleşti ve haftanın ilk günü sert satış yiyen endekslerden bazıları, kısmen toparlandı.
JPMorgan Chase & Co.'nun nicel stratejistleri, kurumsal yatırımcıların Pazartesi günü düşüşten faydalandığını ve piyasa saatlerinde yaklaşık 14 milyar dolarlık alım yaptığını, kapanışta ise 6.7 milyar dolarlık satış gerçekleştirdiğini söyledi.
Kostin'in ekibi, bulgularından doğrudan bir öneri sunmuyor ancak %10'luk bir düşüşten sonraki gösterge endeksinin görünümünün, ekonomik büyümenin güçlü olduğu bir ortamda gerçekleştiğinde, resesyon öncesi bir düzeltmenin parçası olduğunda olduğundan “belirgin şekilde farklı” olduğunu vurguluyor.
ABD hisse senetlerinin hala ekonomik daralmayı fiyatlamadığını, ancak büyümeye duyarlı döngüsel hisselerin bu ayki düşüşte defansif hisselerin gerisinde kaldığını belirtiyorlar. Peter Oppenheimer dahil olmak üzere Goldman stratejistleri, küresel hisse senetlerinde daha fazla düşüş beklediklerini ancak %20'lik bir düşüş olarak tanımlanan ayı piyasası öngörmediklerini söylediler.
Öte yandan, Citigroup Inc.'in strateji ekibi de, bu hafta “resesyon senaryolarının kesinlikle fiyatlanmadığı” konusunda uyarıda bulundu.
Bankanın hisse senedi değerlemeleri, getiri eğrisi, yatırımcı hissiyatı ve karlılık gibi ölçütleri içeren ayı piyasası kontrol listesi, Citi stratejisti Beata Manthey'nin notunda “zayıflığa alım” yapılmasını öneriyor.