S&P 500, Nasdaq ve Dow Jones'ta iki yılı tamamlayan boğa piyasası sürecek mi

New York Borsasında Boğa Piyasası İkinci Yaşına Yaklaşıyor: Devam Etmesi Muhtemel mi?

New York borsasında İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en az iki yıl süren boğa piyasalarının büyük çoğunluğu üçüncü yıllarında da devam etti. New York borsasındaki mevcut boğa piyasası, Wall Street'teki en iyimser yatırımcıları bile şaşırtan bir rallinin ardından ikinci yılını tamamlamak üzere.

FactSet verilerine göre, S&P 500 endeksi 12 Ekim 2022'de ayı piyasasının en düşük seviyesi olan 3.577,03'ten bu yana %60'tan fazla yükseldi. Bu artış, birçok finans uzmanının beklentilerini aşarak, Wall Street firmalarının yıl sonu hedeflerini sürekli olarak yukarı çekmelerine neden oldu.

Son üç ayda dalgalanmalar olsa da bu boğa piyasası, güçlü bir şekilde devam ediyor. Cboe Volatilite Endeksi (VIX), küresel piyasa çöküşü sırasında Mart 2020'den beri en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Ancak bu korku göstergesindeki artış, hisse senetlerinin toparlanmasıyla hızla geriledi.

O zamandan beri S&P 500, 1990'ların sonlarından beri görülen en iyi ilk çeyrek performansını sergiledi. Dow Jones Market Data'ya göre, S&P 500 yılı %20 veya daha fazla kazançla tamamlarsa, bu başarı üst üste ikinci yıl gerçekleşmiş olacak ve bu, 1998’den beri bir ilk olacak.

Ancak ralliye yönelik riskler son zamanlarda arttı. ABD hisse senetleri, tarihsel standartlara göre yüksek seviyelerde işlem görüyor ve 2021’in sonundaki bir önceki zirvenin hemen altında yer alıyor. Jeopolitik riskler de yatırımcıların endişelerini artırıyor. Özellikle İsrail ile İran arasında artan çatışmalar, ham petrol fiyatlarını yükseltti ve hisse senedi yatırımcıları için baskı oluşturdu.

Üçüncü çeyrek kazanç sezonu başlarken, yatırımcılar Microsoft, Alphabet ve diğer yapay zeka devlerinin finansal sonuçlarına odaklanmış durumda. Bu şirketlerin yapay zekaya yaptıkları devasa yatırımların ne kadar sürede geri dönüş sağlayacağı merak ediliyor. Daha sonra aynı yatırımcılar, Nvidia sonuçlarına göz atacaklar. Şirketin Ağustos ayında açıkladığı güçlü sonuçlar, hisseleri desteklemeye yetmemişti.

Ayrıca 5 Kasım'da yapılacak ABD seçimleri de piyasalar için belirsizlik yaratmaya devam ediyor. Birçok yatırımcı, seçim sonuçlarının yaratacağı dalgalanmalardan korunmak için portföylerinde hedge stratejileri kullanmayı sürdürüyor.

Bu belirsizlikler ışığında, milyonlarca yatırımcı piyasaların gelecekte nasıl bir yön izleyeceği konusunda rehberlik arıyor. Ned Davis Research analistlerine göre, 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana en az iki yıl süren 12 boğa piyasası yaşandı. Şu anki piyasa, büyük bir satış dalgası yaşanmazsa 13. olacak. Bu boğa piyasalarının yedisi üçüncü yılın sonuna kadar devam etti, bu da mevcut boğa piyasasının da devam etme ihtimalini yüksek gösteriyor.

Ned Davis'e göre, bu 12 boğa piyasasında iki yıllık medyan kazanç %54,4 oldu. Bu da son iki yılda hisse senetlerinin tarihsel standartlara göre ortalamanın biraz üzerinde performans gösterdiğini ortaya koyuyor. Üçüncü yıla giren boğa piyasaları ise ortalama %13,3'lük bir kazanç sağladı.

Ned Davis’in analizine göre, her boğa piyasası bir dış katalizörle sona erdi. En yaygın sebep resesyon oldu ve üç boğa piyasası üçüncü yıllarında resesyon sebebiyle sona erdi. Bir başka örnek ise Ekim 1966'da başlayıp, Fed’in enflasyonu kontrol altına almak için faiz oranlarını yükseltmesiyle sona eren boğa piyasası. Son olarak, Mart 2009’da başlayan boğa piyasası ise ABD’nin kredi notunun düşmesi ve Avrupa borç krizinin etkisiyle son buldu.

Ned Davis, üç temel faktörün mevcut boğa piyasasının devam etmesi için kritik olduğunu söylüyor. İlk olarak, 2022 sonunda başlayan dezenflasyonist eğilim devam etmeli. Fed'in faiz indirimlerinin ardından yeniden canlanabileceğine dair endişeler olsa da, enflasyon hızlanırsa piyasalarda bir satış dalgası yaşanabilir. İkinci olarak, Fed’in ABD ekonomisi için yumuşak iniş sağlaması gerekiyor. Ekonomi küçülmeye başlarsa hisse senetleri büyük bir darbe alabilir. Üçüncü olarak ise, Wall Street'in büyük şirketlerinin kazançlarını artırmaya devam etmesi önem taşıyor. Yapay zeka alanındaki gelişmelerin büyük etkisi olacak.

Ekim ayına ABD piyasaları zayıf bir başlangıç yaptı. LSEG verilerine göre, S&P 500 ay başından bu yana %0,6 düşerken, Nasdaq Composite %0,7 ve Dow Jones Endeksi ise %0,5 değer kaybetti.

Boğa piyasası, hisse senetlerinin en düşük seviyelerinden %20 veya daha fazla yükselmesi durumunda yaşanıyor. Buna karşılık, ayı piyasası %20 veya daha fazla düşüşle tanımlanıyor.