New York borsasında yatırımcılar, bugün açıklanacak olan üç aylık raporları bekliyor. Bu raporlar, dünyanın en büyük para yöneticilerinin, S&P 500'ün rekor seviyelere ulaştığı ve ardından ABD hisse senetlerinde yaşanan son dalgalanma ile işaretlenen ikinci çeyrek sonunda nasıl bir pozisyon aldıklarına dair ipuçları verecek.
Her çeyrek sonunda sunulan 13-F raporları, genellikle gizli kalmayı tercih eden piyasa katılımcılarının – hedge fonlar ve egemen varlık fonları gibi – nasıl pozisyon aldıklarına dair nadir bir anlık görüntü sağlıyor. Ancak bu raporlar geçmişe yönelik olup, mevcut varlıkları yansıtmıyor.
S&P 500, Nisan ayının başından Haziran ayının sonuna kadar yaklaşık %4 oranında yükseldi ve yapay zeka heyecanı ve ABD Merkez Bankası'nın enflasyonu büyümeye zarar vermeden düşürebileceği beklentileriyle ateşlenen bir ralli sırasında art arda dokuz rekor seviyeye ulaştı.
Üçüncü çeyreğin başında piyasalar dalgalandı. Yüksek değerlemelere ilişkin endişeler, AI rallisinin simgesi olan çip üreticisi Nvidia da dahil olmak üzere birçok teknoloji devini etkiledi. ABD ekonomisine dair kaygılar ve Japonya Merkez Bankası'ndan gelen faiz artışı, piyasaları daha da sarstı ve Ağustos ayı başında S&P 500'de keskin bir düşüşe neden oldu. Ancak endeks, son günlerde bu kayıpların büyük bir kısmını telafi etti.
İşte, Haziran ayı sonunda bazı büyük fonların nasıl pozisyon aldıklarına dair bir özet:
ROKOS CAPITAL MANAGEMENT
Chris Rokos'un yönettiği makro hedge fonu, yılın ilk çeyreğinin sonunda sahip olduğu 961,403 hisse senedine karşılık gelen 164.9 milyon dolarlık Apple hisselerini elden çıkardı ve Alphabet'teki hissesini neredeyse %90 oranında azalttı. Ancak Rokos, Meta Platforms, Nvidia, Microsoft ve Amazon gibi “Muhteşem Yedili” olarak adlandırılan diğer hisselerdeki pozisyonlarını artırdı.
SOROS CAPITAL MANAGEMENT
Robert Soros'un şirketi, Mart ayı sonunda 26.6 milyon dolar değerinde olan 63,640 Microsoft hissesini tamamen sattı ve ikinci çeyrekte sahip olduğu 103,000 Advanced Micro Devices hissesini elden çıkardı. Ayrıca Amazon, Uber Technologies, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company ve Meta Platforms gibi büyük teknoloji şirketlerindeki varlıklarını azalttı. Soros, genellikle düşüş beklentisini temsil eden, iShares iBoxx $ High Yield Corporate Bond borsa yatırım fonunda sahip olduğu büyük put pozisyonunu da kapattı.
SUUDİ KAMU YATIRIM FONU
Suudi Kamu Yatırım Fonu, biyoteknoloji şirketi Allurion Technologies Inc'teki pozisyonunu kapattı ve yaklaşık 1.2 milyon hisseyi sattı. Brezilyalı dijital bankacılık şirketi Nu Holdings Ltd'deki pozisyonunu üç katına çıkararak yaklaşık 2.6 milyon hisse ekledi ve PayPal, Microsoft ve Facebook'un ana şirketi Meta Platforms Inc. gibi büyük teknoloji hisselerindeki mevcut call pozisyonlarını artırdı. Call pozisyonları genellikle yükseliş beklentisi olarak görülüyor.
Fon, ikinci çeyrekte yaklaşık 20.7 milyar dolarlık ABD hissesi tuttu. İlk çeyrekte, varlıklarını neredeyse yarıya indirerek 18 milyar dolara düşürmüştü.
JANA PARTNERS
Aktivist yatırımcı Jana Partners, ikinci çeyrekte ABD’li kurumsal yazılım şirketi BlackLine Systems'ta yeni bir pozisyon aldı. Jana, 30 Haziran itibarıyla 1.15 milyon hisseye sahipti ve bu, yaklaşık %2'lik bir paya eşdeğerdi.