S&P 500, Nasdaq ve Dow Jones'u bu hafta bekleyenler

Geçen hafta S&P 500 yılın hem en kötü hem de en iyi tek günlük performansını sergiledi. Bu durum, Wall Street'teki bazı kişiler için şu anda piyasalarda her şeyin yolunda olmadığına dair bir işaret olarak algılandı.

Pazartesi günü, yurtdışındaki satışlarla birlikte artan resesyon endişeleri volatilitede bir yükseliş başlattı ve S&P 500'ün %3 düşmesiyle birlikte hisse senetlerinde düşüşe yol açtı.

Perşembe günü, hisse senetleri 2022'den bu yana en iyi bir günlük rallisini gerçekleştirdi ve tipik olarak olumlu haftalık işsizlik yardımı verilerinin ekonomiye ilişkin endişelerin azalmasına yardımcı olmasıyla %2,3 arttı.

DataTrek kurucu ortağı Nicholas Colas

DataTrek kurucu ortağı Nicholas Colas Cuma sabahı bir notta, ilk işsizlik başvuruları gibi bir raporun ardından bu büyüklükte bir yükselişin "her şeyden çok borsanın kırılgan durumu ve ekonomik verilerle ilgili gerginlik hakkında" bilgi verdiğini yazdı.

Renaissance Macro'nun ekonomi başkanı Neil Dutta

Renaissance Macro'nun ekonomi başkanı Neil Dutta da aynı fikirde. Dutta Perşembe sabahı bir notta "Piyasalar açıkça gergin durumda" diye yazdı. "Bugün işsizlik başvuruları nedeniyle yüzde 1,5 oranında toparlanıyoruz! Bu alışılmadık bir durum.

"Gelecek hafta verilerde aşağı yönlü sürprizlerle karşılaşırsanız... tahmin edin ne olacak? Bu, Fed'in biraz gerisinde olduğu yönündeki gevezelikleri yeniden alevlendirecek."

Gelecek hafta, ABD ekonomisinin sağlığı hakkındaki mevcut tartışmalara bol miktarda yem sağlayacak; enflasyon verileri ve perakende satış verileri ise muhtemelen haftanın öne çıkanları olacak.

Beklentiler, Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) Temmuz ayında enflasyonun %0,2 arttığını göstermesi, tüketici fiyatlarının da önceki yıla göre muhtemelen %3 artması yönünde. "Çekirdek" bazda fiyatların bir yıl öncesine göre %3,2 artması bekleniyor; bu oran Haziran ayında görülen %3,3'lük artıştan daha az.

Otomobil ve benzin hariç perakende satışların Temmuz ayında aylık %0,2 artması bekleniyor. Bu, Haziran ayında görülen %0,8'lik satış büyümesinde bir yavaşlamaya işaret ediyor.

Bank of America'nın ekonomi şefi Michael Gapen

Bank of America'nın ekonomi şefi Michael Gapen, geçen hafta müşterilere gönderdiği bir notta, yumuşak perakende satış baskısının "aşağı yönlü riskin bilincinde olan piyasaları heyecanlandırmayabileceğini" vurguladı.

Ancak Haziran ayında perakende satışlarda yaşanan büyük artış göz önüne alındığında, Gapen'e göre daha zayıf bir baskı hâlâ "harcamaları oldukça güçlü bir çeyrek için yolunda tutuyor".

Gapen, "Genel olarak veriler beklediğimiz gibi gelirse piyasanın bu yıl daha az kesinti fiyatlayacağını ve Eylül ayında büyük bir kesinti olasılığını azaltacağını düşünüyoruz" diye yazdı.

Cuma itibarıyla piyasalar, CME Fedwatch Tool'a göre Federal Reserve'ün Eylül ayı sonuna kadar faiz oranlarını 50 baz puan düşürme ihtimalini kabaca %52 olarak fiyatlıyordu; bu oran bir önceki haftaki %75'ten daha düşüktü.

Artan işsizliği ve işgücü piyasasındaki diğer zayıflama işaretlerini gösteren birkaç ay süren verilerden sonra piyasalar, enflasyonu artırabilecek beklenenden daha iyi bir ekonomik büyümeden korkmaktan, ABD ekonomisinin resesyondan kurtulabileceğine dair bir işaret olarak bu tür verileri alkışlamaya başladı.

Gelecek haftanın verilerinin ardından piyasalar daha az Fed kesintisiyle fiyatlara yönelirse ve tahvil getirileri yükselirse, piyasanın kötünün kötü, iyinin iyi olduğu bir ortama kayması göz önüne alındığında bu, hisse senetleri için olumlu bir katalizör olabilir.

Piper Sandler'ın baş yatırım stratejisti Michael Kantrowitz

Piper Sandler'ın baş yatırım stratejisti Michael Kantrowitz Cuma günü müşterilere gönderdiği bir videoda, "İyi haberlerin sadece iyi olmakla kalmayıp, iyi haberlerin aslında çok iyi, kötü haberlerin ise çok kötü olacağını düşünüyorum" dedi.

"Çok sayıda iyi gün, çok sayıda kötü gün ve bu yılın çoğunda gördüğümüzden çok daha fazla piyasa oynaklığı göreceğiz."