S&P 500 ve Nasdaq, günü mini yükselişle Dow Jones düşüşle tamamladı

ABD borsaları Pazartesi günü çoğunlukla yatay geçen bir günü tamamladı ve Fed'in faiz kararı, istihdam raporu ve Büyük Teknoloji şirketlerinin bilançoları ile dolu büyük bir haftaya başladı.

ABD borsaları Pazartesi günü çoğunlukla yatay geçen bir günü tamamladı ve Fed'in faiz kararı, istihdam raporu ve Büyük Teknoloji şirketlerinin bilançoları ile dolu büyük bir haftaya başladı.

Dow Jones Sanayi Endeksi, yüzde 0,1 kayıpla kapandı. S&P 500  yaklaşık yüzde 0,1 artarken, teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi yatay çizginin hemen üzerine yükseldi.

Hisse senetleri, yatırımcıların faiz indirimi yönündeki ihtimalleri güçlendiren umut verici bir enflasyon verisini memnuniyetle karşılamış ve Cuma günü önemli bir yükseliş yaşamıştı. Wall Street bunun ardından yeni haftaya iyi başladı. Ancak değişken seanslar ve büyük teknoloji sektörü hisselerine gelen satışların ardından, kırılgan ralliyi teste tabi tutabilecek sürprizler için önümüzdeki günler kritik.

ABD ekonomisi ve enflasyonun olumlu bir noktaya ulaştığına dair işaretlere rağmen, Çarşamba günkü toplantısının sonunda Fed'den herhangi bir hamle beklenmiyor. Wall Street'teki pek çok kişi merkez bankasının harekete geçmek için Eylül ayına kadar beklemesi için nedenler olduğunu düşünüyor.

Cuma günü yayınlanacak olan ve istihdam piyasasındaki çatlakları göstermesi beklenen Temmuz ayı tarım dışı istihdam raporu, 2024'teki faiz indirimlerinin zamanlaması ve derinliğine ilişkin hesaplamalarda rol oynayacak.

Microsoft, Apple, Amazon ve Meta'nın bu haftaki beklenen bilançoları, ilk "Muhteşem Yedi" bilanço açıklamalarının ardından yaşanmış olan satış dalgası göz önüne alındığında yatırımcıların tetikte olmasını sağlıyor.

Pazartesi günü Elektrikli Araç devi Tesla'nın  hisseleri, Morgan Stanley'den Adam Jonas'ın hisseyi 'en iyi seçim' olarak belirlemesinin ardından yüzde 5'ten fazla değer kazandı. McDonald's hisseleri, tüketicilerin fast food zincirinde yaptığı harcamalarını azalması nedeniyle yaşadığı genel hasılat kaybına rağmen yükseldi.


S&P 500'ün 11 büyük sanayi sektörü endeksi arasında yer alan tüketici ürünleri sektöre en büyük katkıyı Tesla'nın sağlamasıyla S&P500'ü sektör endeksleri arasında en büyük yükselişini sağlayan sektör oldu, elektrikli araç üreticisi Tesla'nın hisseleri Morgan Stanley, onu ABD otomotiv sektörü hisseleri arasında "en iyi seçim" listesine ekledi.
Ana sektörler arasında en büyük düşüş yüzdesi, petrol fiyatlarının düşmesiyle %0,9 kayıp yaşayan enerji sektörü oldu.

McDonald's Haziran ayının sonlarında başlattığı 5 dolarlık yemek anlaşmasının yüksek fiyatlı ürünlerden kaçınan müşteriler arasında popüler olduğunu söylemesinin ardından yüzde 3,7 oranında artışla kapandı. Ancak fast food devi, satışlarında son 13 çeyrekte ilk kez sürpriz bir düşüş bildirdi.


Edward Jones'un baş ve kıdemli yatırım stratejisti Mona Mahajan, yaklaşmakta olan bilanço açıklamaları ve Fed toplantısı gibi unsurlara işaret ederek "Anlaşılır bir şekilde tereddüt ediyoruz. Piyasalar büyük ölçüde bekle ve gör modunda. Bu hafta hem Çarşamba günkü Fed toplantısı hem de Cuma günkü istihdam raporu gibi büyük ekonomik haberlerimiz var. Ayrıca mega cap teknolojisinden gelen devasa bilanço raporlarımız var. Birçok yatırımcı, piyasalarda gördüğümüz son rotasyonun devamı olup olmadığını veya mega cap teknolojisinin bilançolarında rakamların gerçekten parlayıp parlamadığını görmek istiyor" ifadelerini kullandı.


Bugün 268 yeni en yüksek ve 47 yeni en düşük seviyenin görüldüğü NYSE'de, azalan hisselerin sayısı 1,24'e 1 oranı ile yükselen hisseleri geride bıraktı. Nasdaq'ta, düşen hisselerin  sayısı, 1,84'e 1 oranında yükselen hisse senetlerini geride bırakırken,  1.485 hisse senedi yükseldi ve 2.731 hisse düştü. 

ABD borsalarında haftanın ilk işlem gününde 9,96 milyar hisse el değiştirdi Bu rakam son 20 seansın ortalamasında, 11,16 milyar seviyesinde bulunuyor.